ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπισκότα με ταχίνι και σουσάμιΜπισκότα με ταχίνι και σουσάμι Φτιάξτε μια «πινακοθήκη» μυρωδικών από τραγανά μπισκότα παρμεζάνας, ένα αληθινό στολίδι στο τραπέζι και παράλληλα ένα σπουδαίο αλμυρό κέρασμα και σνακ.

Δείτε πως φτιάχνουμε αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα
Ρίχνουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα ή γραβιέρα, το θυμάρι ή δεντρολίβανο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα

 

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα

Δουλεύουμε τα υλικά με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που, αρχικά, θα είναι τραχιά αλλά όσο τη ζυμώνουμε θα γίνεται ομοιογενής και μαλακή. Αν δεν ενοποιείται, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας νερό.

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την πιέζουμε με τον πλάστη από πάνω, να γίνει πλακέ (έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα). Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα

Ξετυλίγουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλες, σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα
Με φλιτζανάκι ή στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 5 εκ., κόβουμε μπισκότα. Στο κέντρο από κάθε μπισκότο βάζουμε από ένα φυλλαράκι ή κορφούλα μυρωδικού.

Σκεπάζουμε το φύλλο ζύμης με ένα κομμάτι λαδόκολλα, προσεκτικά ώστε να μη μετακινήσουμε τα φυλλαράκια από κάτω.

Περνάμε τον πλάστη 1-2 φορές πάνω από τη λαδόκολλα, ώστε τα φυλλαράκια να κολλήσουν καλά πάνω στη ζύμη, χωρίς να βυθιστούν μέσα της. Αν κάποιο φυλλαράκι δεν κολλάει καλά στη ζύμη, το βρέχουμε ελάχιστα με νερό.

Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί, σε απόσταση 3-4 εκ. ανάμεσά τους.

Ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη τη ζύμη που περίσσεψε από τα κοψίματα και φτιάχνουμε κι άλλα μπισκότα.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι οι άκρες τους να ροδίσουν.

Μεταφέρουμε, τα αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, βήμα βήμα

20' προετοιμασία
15' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 34

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά αρχικά ρίχνουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα ή γραβιέρα, το θυμάρι ή δεντρολίβανο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
  2. Δουλεύουμε τα υλικά με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που, αρχικά, θα είναι τραχιά αλλά όσο τη ζυμώνουμε θα γίνεται ομοιογενής και μαλακή. Αν δεν ενοποιείται, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας νερό.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την πιέζουμε με τον πλάστη από πάνω, να γίνει πλακέ (έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα).
  4. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου.
  7. Ξετυλίγουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλες, σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
  8. Με φλιτζανάκι ή στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 5 εκ., κόβουμε μπισκότα.
  9. Στο κέντρο από κάθε μπισκότο βάζουμε από ένα φυλλαράκι ή κορφούλα μυρωδικού.
  10. Σκεπάζουμε το φύλλο ζύμης με ένα κομμάτι λαδόκολλα, προσεκτικά ώστε να μη μετακινήσουμε τα φυλλαράκια από κάτω.
  11. Περνάμε τον πλάστη 1-2 φορές πάνω από τη λαδόκολλα, ώστε τα φυλλαράκια να κολλήσουν καλά πάνω στη ζύμη, χωρίς να βυθιστούν μέσα της.
  12. Αν κάποιο φυλλαράκι δεν κολλάει καλά στη ζύμη, το βρέχουμε ελάχιστα με νερό.
  13. Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί, σε απόσταση 3-4 εκ. ανάμεσά τους.
  14. Ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη τη ζύμη που περίσσεψε από τα κοψίματα και φτιάχνουμε κι άλλα μπισκότα.
  15. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι οι άκρες τους να ροδίσουν.
  16. Μεταφέρουμε, τα αλμυρά μπισκότα παρμεζάνας με μυρωδικά, σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT