Πιάτο που παλιότερα έφτιαχναν στην ταβέρνα του Βαρδή με μοσχάρι και πολύ περισσότερα κρεμμύδια. «Εκείνα τα χρόνια, οι πελάτες ήθελαν το μοσχάρι κομμένο σε μεγάλες μερίδες και το πιάτο να γεμίζει με κρεμμυδάκια», θυμάται η κ. Μαρία Μπουρδάκη. Τώρα πλέον, τα κρεμμύδια είναι λιγότερα και οι θαμώνες προτιμούν να συνοδεύουν το φαγητό με πατάτες καλοτηγανισμένες στο ελαιόλαδο. Το αγριογούρουνο έχει αντικαταστήσει το μοσχάρι σε ένα πιάτο που παλιοί και νέοι θαμώνες θεωρούν ένα από τα νοστιμότερα χειμωνιάτικα πιάτα της ταβέρνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγριογούρουνο ραγού με σάλτσα κόκκινων φρούτωνΑγριογούρουνο ραγού με σάλτσα κόκκινων φρούτων
30' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα

Για το μαγείρεμα

Για τα κρεμμυδάκια

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για το αγριογούρουνο στιφάδο ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε με τα χέρια για να καλυφθούν καλά τα κομμάτια, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα: Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, χωρίς να το σκουπίσουμε (φυλάσσουμε τη μαρινάδα κατά μέρος), το βάζουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές, να κάνει κρούστα.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε νερό ώστε μόλις που να καλύψει το κρέας.
  6. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  7. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε μόνο τα στερεά υλικά, τα οποία ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
  8. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, το θυμάρι και λίγο ακόμη νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα.
  9. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.

Κρεμμυδάκια

  1. Παράλληλα, στραγγίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Τα σκουπίζουμε καλά.
  3. Σε μια μέτρια, ρηχή κατσαρόλα (ή στο πιο μεγάλο μας τηγάνι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν κατά τόπους.
  4. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το ζουμί της κατσαρόλας όπου μαγειρεύεται το αγριογούρουνο και το ρίχνουμε στα κρεμμυδάκια.
  5. Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του αγριογούρουνου, αδειάζουμε όλο το μείγμα των κρεμμυδιών στην κατσαρόλα με το κρέας, τη σείουμε (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια) και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό με τηγανητές πατάτες ή με πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT