20'
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C, στον αέρα.
- Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πάπρικα, κύμινο, ρίγανη, ζάχαρη, αλατοπίπερο) και τρίβουμε το κρέας με τις παλάμες μας καλά απ’ όλες τις πλευρές.
- Τυλίγουμε το κρέας σε διπλή λαδόκολλα, έτσι ώστε να μη φύγουν τα υγρά του κατά το ψήσιμο, και το δένουμε σε 2 - 3 σημεία με σπάγκο.
- Το βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες.
- Το ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τη λαδόκολλα, φροντίζοντας να μαζέψουμε τα υγρά του ψησίματος. Το κρέας το διατηρούμε ζεστό.
Σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή να μην πάρουν σκούρο χρώμα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και το ζουμί του κρέατος *.
- Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
- Αν θέλουμε, την πολτοποιούμε και την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι, για να γίνει βελούδινη.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε το αγριογούρουνο σε φέτες τις οποίες τακτοποιούμε σε μια πιατέλα.
- Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα για να μη στεγνώσει το κρέας και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα.
- Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
Μυστικά
* Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα με νερό ή με ζωμό, αν έχουμε, και το ζουμί από το ψήσιμο του κρέατος το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το συνοδευτικό πιλάφι, συμπληρώνοντας νερό ή κρασί, αν χρειαστεί.
Στο ποτήρι μας Γουμένισσες, Νάουσες, χαρμάνια με Ξινόμαυρο και Syrah.