3 ώρες
προετοιμασία
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Διαδικασία
- Για τις αγκινάρες στην άρμη ξεκινάμε και καθαρίζουμε σχολαστικά όσες αγκινάρες θέλουμε.
- Μέχρι να τελειώσει το καθάρισμα, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
- Γεμίζουμε με νερό μια κατσαρόλα, τόσο μεγάλη ώστε να τις χωράει όλες, και τη βάζουμε στη φωτιά.
- Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να βράσουν 8 - 10 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να αρχίσουν μόλις να μαλακώνουν (δοκιμάζουμε τρυπώντας τες με το πιρούνι).
- Τις βγάζουμε από το βραστό νερό με μια τρυπητή κουτάλα, τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη και τις ξεπλένουμε.
- Τις αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.
- Τις τακτοποιούμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο με τρόπο ώστε να μένουν μικρά κενά ανάμεσά τους για να τις διαπεράσει η άρμη.
- Δεν γεμίζουμε το βάζο ασφυκτικά.
- Διαλύουμε χοντρό αλάτι μέσα σε μεγάλο μπολ με νερό.
- Βάζουμε ένα άβραστο αυγό μέσα στην άρμη.
- Αν βυθίζεται, χρειάζεται κι άλλο αλάτι.
- Όταν η άρμη έχει τη σωστή πυκνότητα, το αυγό επιπλέει και, έξω από το νερό, φαίνεται μόνο ένα μέρος του, στο μέγεθος νομίσματος των 2 ευρώ.
- Περιχύνουμε με την άρμη τις αγκινάρες μέχρι να τις σκεπάσει πολύ καλά, δηλαδή να φτάνει αρκετά πάνω από αυτές.
- Τέλος, ρίχνουμε λάδι να κάνει στρώμα ένα δάχτυλο, για να μονώσει την άρμη, να μην έχει επαφή με τον αέρα.
- Αρώματα δεν έχει νόημα να βάλουμε σε αυτήν τη φάση.
- Όταν θέλουμε, βγάζουμε όσες αγκινάρες χρειάζονται και τις αφήνουμε σε νερό για λίγες ώρες να ξαλμυρίσουν.
- Μετά τις βάζουμε στο πιάτο με πιπέρι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Μυστικά
Ετσι γίνονται ασυναγώνιστος μεζές για το τσίπουρο ή το ούζο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 49.