40'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αγκινάρες σαγανάκι με γραβιέρα και φέτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγκινάρες για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το σκόρδο και μεταφέρουμε τις αγκινάρες με το λάδι τους σε ταψάκι.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μανιτάρια, το εστραγκόν, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για 7-9 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα τυριά.
- Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με το μπούκοβο και σερβίρουμε τις αγκινάρες σαγανάκι.
Μυστικά
Συμβουλή για τις αγκινάρες: Αν μέχρι να καθαρίσουμε τις αγκινάρες αυτές μαυρίσουν, κάνουμε το εξής για να ασπρίσουν: βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να βράσει και ρίχνουμε 100 ml χυμό λεμονιού, 10 γρ. αλάτι, τις αγκινάρες και βράζουμε για 4 λεπτά.
Φινετσάτα λευκά, Μαλαγουζιές, Sauvignon blanc, ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο, αλλά και ροζέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.