ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγγουροσαλάτα με κατίκιΑγγουροσαλάτα με κατίκι
30' προετοιμασία
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το «μπισκότο»

Διαδικασία

Για το μπισκότο

  1. Για να ετοιμάσουμε την αγγουροντομάτα με ξινομυζήθρα και παγωμένο κρίθινο «μπισκότο» αλέθουμε τα παξιμάδια στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ψίχουλα αλλά όχι σκόνη.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα παξιμάδια με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν.
  3. Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πάχος 0,5 εκ.
  4. Όπως είναι ανάμεσα στις λαδόκολλες, το βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά και να σφίξει.

Για τη σαλάτα

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το αγγουράκι, τις ελιές, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  2. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια μας την ξινομυζήθρα.
  4. Προσθέτουμε την κάππαρη, τα φύλλα γλιστρίδας και την ξερή ρίγανη.
  5. Βγάζουμε το μπισκότο από την κατάψυξη, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μας και τα βάζουμε στη σαλάτα.
  6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

*Σπιτικός πολτός λιαστής ντομάτας

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη 60 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, μαζί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ξερό, τριμμένο, και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  2. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο σκόρδο ή βασιλικό.

Στο ποτήρι μας : Μια φρέσκια Σαντορίνη δεξαμενής.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.

Άρθρα και Συνταγές με Αγγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT