«Ένα τραπέζι σού μένει αξέχαστο όταν αισθάνεσαι ότι γίνεσαι μέρος του. Εκεί θα φανεί το ταλέντο της οικοδέσποινας», λέει η Eλληνοαμερικανίδα Floris Costalas, η οποία για χρόνια είχε μια επιτυχημένη εταιρεία εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη και γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη τι σημαίνει κάλεσμα και περιποίηση. Εκείνη μας έδωσε αυτή τη συνταγή, που κλείνει αρωματικά ένα γεύμα ή δείπνο στο σπίτι.
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σος σοκολάτας
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα αχλάδια σε σιρόπι μέντας με σος σοκολάτας αποφλοιώνουμε προσεκτικά τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσάνι??? και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τον πυρήνα τους.
- Κόβουμε ελάχιστα τη βάση τους για να στέκονται όρθια.
- Γεμίζουμε με τα αμύγδαλα, 2-3 σε κάθε αχλάδι.
- Βάζουμε μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και δίνουμε στο σιρόπι μια καλή βράση, περίπου 7-8 λεπτά
- Αραδιάζουμε τα αχλάδια όρθια και προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με ένα πιρούνι.
- Κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Σος σοκολάτας
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με το μαχαίρι και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 5-6 λεπτά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σος.
- Σερβίρουμε τα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο σιρόπι, λίγη σος σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλου.
Μυστικά
Εάν τα αχλάδια είναι άγουρα, θέλουν ακόμα 10 λεπτά βράσιμο μέσα στο σιρόπι. Αντί για λικέρ μέντα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λικέρ που έχουμε (π.χ. λικέρ βύσσινο). Το σιρόπι πρέπει να φτάνει το πολύ κάτω από τη μέση των αχλαδιών, αλλιώς επιπλέουν μέσα στη κατσαρόλα και δεν στέκονται όρθια. Μπορούμε να φτιάξουμε τα αχλάδια έως και 3 ημέρες πριν, αρκεί να τα βγάλουμε από το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.