ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαδολέμονο καρπούζι με πάπρικα και κεράσιαΛαδολέμονα με φρούτα; Κι όμως! Δείτε 5 ιδέες για να δώσετε φρεσκάδα και άρωμα στα πιάτα σας
10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά

Για το λαδολέμονο με κρόκο Κοζάνης, για ψάρια, θαλασσινά και βραστά λαχανικά

Για το λαδολέμονο με τζίντζερ, για ωμές σαλάτες

Για το λαδολέμονο με γιαούρτι και σουμάκ, για ψητά κρεατικά και ψητές σαλάτες

Για το λαδολέμονο πασπαρτού με ελιές και μυρωδικά, για τα πάντα

Διαδικασία

Με κρόκο Κοζάνης, για ψάρια, θαλασσινά και βραστά λαχανικά

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαδολέμονο με κρόκο Κοζάνης, για ψάρια, θαλασσινά και βραστά λαχανικά σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 60 ml ελαιόλαδο, 20 ml καυτό νερό ανακατεμένο με 1/2 φακελάκι (των 0,25 γρ.) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, 40 ml χυμό λεμονιού, 30 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Με τζίντζερ, για ωμές σαλάτες

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαδολέμονο με τζίντζερ, για ωμές σαλάτες πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 ml ελαιόλαδο, 20 ml νερό, 1 εκ. τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ (ή 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό), 40 ml χυμό λεμονιού, 100 γρ. ντοματίνια (ή φράουλες ή ροδάκινα ή γάλα καρύδας), ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 30 γρ. μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Αν επιλέξουμε τις φράουλες ή τα ντοματίνια, περνάμε τον πολτό από χοντρή σήτα, για να απομακρύνουμε φλούδες και σπόρια αντίστοιχα.

Με γιαούρτι και σουμάκ, για ψητά κρεατικά και ψητές σαλάτες

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαδολέμονο με γιαούρτι και σουμάκ, για ψητά κρεατικά και ψητές σαλάτες χτυπάμε στον πολυκόφτη 200 γρ. γιαούρτι ελαφρύ (ή κατίκι ή τσαλαφούτι), με 20 ml ελαιόλαδο, 20 ml νερό, 40 ml χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 30 γρ. μουστάρδα, 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή λιγότερο) και 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ, για την απολαυστική του ξινάδα.

Λαδολέμονο πασπαρτού με ελιές και μυρωδικά, για τα πάντα

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαδολέμονο πασπαρτού με ελιές και μυρωδικά, για τα πάντα σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το λαδολέμονο με κρόκο Κοζάνης (1) και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένες ελιές της αρεσκείας μας, τα ψιλοκομμένα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανό και 4 κλωνάρια κόλιανδρο, 1/2 κουτ. γλυκού ανάμεικτα ξερό δυόσμο με ξερή ρίγανη και 1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
  2. Ανακατεύουμε ξανά με ένα πιρούνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT