Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 30/9 – 06/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: αχνιστό τραχανά με κατσικίσιο τυρί, φιλέτο κοτόπουλο με ιδιαίτερη σάλτσα, μελωμένες πατάτες, χοιρινά μπριζολάκια με πιπεριές, αρωματικές φακές με ξινόμηλο, απολαυστικά ριγανάτα σουτζουκάκια και την πιο ζουμερή και λιχούδικη σοκολατόπιτα.

Δευτέρα – Τραχανάς ξινός με ντομάτα, δυόσμο και κατσικίσιο τυρί

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο. Και μια που άρχισε να δροσίζει σκεφτήκαμε τον τραχανά, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στη χώρα μας και εξακολουθεί να κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά μας. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι ένας μοναδικός καμβάς για τους αυτοσχεδιασμούς μας. Π.χ., αντί για το κατσικίσιο τυρί της συνταγής μπορούμε να βάλουμε φέτα ή χαλούμι, να προσθέσουμε λίγο μπέικον ψιλοκομμένο ή άλλο αλλαντικό, λουκάνικα κ.ά. Συνοδεύουμε με τρυφερά αγγουράκια, κομμένα σε μπαστουνάκια και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και ελιές θρούμπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣνίτσελ κοτόπουλου με τραγανό φύλλο κρούσταςΓρήγορα μαγειρέματα με κοτόπουλο: 15 εύκολες συνταγές

Τρίτη – Κοτόπουλο φιλέτο με ζεστή σαλάτα σίζαρ

Κοτόπουλο φιλέτο με ζεστή σαλάτα σίζαρ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μια συνταγή για κοτόπουλο που σίγουρα θα μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σας. Γίνεται μέσα σε 15 λεπτά και έχει εύκολη διαδικασία. Η ζεστή σάλτσα σίζαρ με τους κρόκους, τις αντσούγιες και τη μουστάρδα δένει μοναδικά με το κοτόπουλο. Το συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο, μια τηγανιά πατάτες και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Τετάρτη – Σμυρναίικες πατάτες γιαχνί με ελιές

Πατάτες γιαχνί με ελιές
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τέσσερα υλικά όλα και όλα, πατάτες, ξερό κρεμμύδι, ντοματάκια και πράσινες ελιές, για ένα γλυκοφάγωτο γιαχνί με καταγωγή από τη Σμύρνη. Είναι απίθανα νόστιμο και το σερβίρουμε παρέα με μια λαχανοσαλάτα με καρότο, ζεστό προζυμένιο ψωμί και πικάντικη βαρελίσια φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι γιουβέτσι, ιδιαίτερα αρωματικόΓιουβέτσι με μανέστρα, κουσκουσάκι ή χυλοπίτες; 4 αξεπέραστες συνταγές

Πέμπτη – Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα από φρέσκες ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μια γρήγορη τηγανιά με χοιρινά μπριζολάκια, μπόλικες πιπεριές, που δίνουν πλούσια γεύση και εκρηκτικά αρώματα, και πικάντικη ντοματένια σάλτσα. Συνοδεύουμε με ένα δροσερό τζατζίκι, μια ντοματοσαλάτα και ένα αφράτο βουτυράτο πιλάφι.

Παρασκευή – Φακές με πράσο και μήλο

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια συνταγή ευκολόβραστης φακής, με προσθήκες απόλυτα εποχικές, όπως τα τρυφερά πράσα και τα τραγανά, αρωματικά ξινόμηλα. Στο τραπέζι θα χρειαστούμε σίγουρα μια σαλάτα με βραστά χόρτα, ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού και αλίπαστα, όπως αντσούγιες, τσίρο, πέστροφα και άλλα που μας αρέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινές μπριζόλες με σάλτσα ξιδιού και φασκόμηλοΜπριζόλες στο τηγάνι: 16 συνταγές για γρήγορα γεύματα

Σάββατο – Γλώσσα με ντοματένια σάλτσα και κάππαρη

Γλώσσα με κάππαρη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Την ημέρα που παραδοσιακά μαγειρεύουμε ψάρι παίρνουμε φίνα, ζουμερή γλώσσα –που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της– και την μαγειρεύουμε με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Συνοδεύουμε με μια πλούσια πατατοσαλάτα με ελιές, κρίταμο και ελαιόλαδο και τραγανά κρίθινα παξιμάδια.

Κυριακή – Σουτζουκάκια ριγανάτα

Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Το κυριακάτικο τραπέζι μας αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, οπότε το στρώνουμε με τα ωραία μας τραπεζομάντηλα και σερβίτσια και σερβίρουμε σε πιατέλα τα μοναδικά αφράτα σουτζουκάκια όχι με την ντοματένια σάλτσα αλλά λεμονάτα και με μπόλικη ρίγανη. Τα συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες ή ένα βουτυράτο πιλάφι. Δίπλα τους βάζουμε μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα, ένα δροσερό τζατζίκι και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα αχλάδι με φουντούκια και τραγανή ζύμη κραμπλΑχλάδι: 12 γλυκά από τάρτα και κέικ μέχρι κομπόστα και σοκολατόπιτα!

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Εύκολη σοκολατόπιτα με 4 υλικά, ζουμερή και υγρή σαν σουφλέ σοκολάτας!

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τι άλλο να πούμε για αυτό το γλυκό που δεν το λέμε στον τίτλο; Α, ότι είναι απίθανα νόστιμο και δεν περιέχει γλουτένη, έχει όμως άφθονη κουβερτούρα σοκολάτας και μπόλικα αυγά. Απολαύστε την σοκολατόπιτα σκέτη, μαζί με το αγαπημένο σας ρόφημα, ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γλώσσα

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT