Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 16/9 – 22/9 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: χυλοπίτες με γαρίδες, σπετζοφάι, σουτζουκάκια κοτόπουλο, μελιτζάνες σκορδάτες με πατάτες γιαχνί, μια δεμένη τοσκανέζικη φασολάδα, πικάντικες σαρδέλες, και το πιο μελωμένο κατσικάκι με ντοματένια σάλτσα και πατάτες. Όσο για γλυκό, μια πλούσια μηλόπιτα με κρέμα, σταφίδες και τραγανό φύλλο κρούστας θα μας καλύψει απόλυτα.

Δευτέρα – Γιουβετσάκι με γαρίδες, χυλοπίτες και ούζο

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Με παραδοσιακές χυλοπίτες για να μας θυμίζουν το χωριό, ζουμερές ντομάτες για να κρατήσουμε το καλοκαίρι όσο περισσότερο γίνεται, τρυφερές γαρίδες και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά ετοιμάζουμε μια λιχούδικη μακαρονάδα. Συνοδεύουμε με τρυφερά αγγουράκια, κομμένα σε μπαστουνάκια και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού, και ελιές Καλαμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθολούλουδα γεμιστά, αργοψημένα στον φούρνοΚολοκυθοανθοί: τα πάντα για το νόστιμο λουλούδι της κολοκυθιάς και 16 συνταγές

Τρίτη – Σπετζοφάι πηλιορείτικο

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Αξιοποιούμε για όσο ακόμα έχουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και ετοιμάζουμε, συνδυάζοντάς τις με χωριάτικα λουκάνικα, ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο πιάτο. Είναι ιδανικό τόσο για μερακλίδικο μεζεδάκι, όσο και για κυρίως, μαζί με μια τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο πιλάφι. Το συνοδεύουμε με μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα και ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, πασπαλισμένες με αλάτι και ρίγανη. Και μερικές φέτες προζυμένιου ψωμιού – για νόστιμες βουτιές.

Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες

Πατάτες γιαχνί με μελιτζάνες σκορδάτες
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ένα εποχικό γιαχνί με γλυκές μελιτζάνες, τρυφερές πατάτες και ζουμερές ντομάτες. Λίγο μπαχάρι και μπόλικος φρεσκοκομμένος δυόσμος ή βασιλικός το απογειώνουν. Το σερβίρουμε παρέα με μια βαρελίσια φέτα, μια σαλάτα με ντοματίνια και κάππαρη και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα: 18 συνταγές με τα νόστιμα και ευκολόβραστα φασόλιαΜαυρομάτικα: 18 συνταγές με τα νόστιμα και ευκολόβραστα φασόλια

Πέμπτη – Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ετοιμάζουμε σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και μια ντοματένια ζουμερή σάλτσα, απλή αλλά αρωματική και μελωμένη, και τα συνοδεύουμε με φουρνιστά κυβάκια πατάτας, αρτυμένα με γλυκιά πάπρικα. Ελιές θρούμπες και μια τραγανή, φρέσκια σαλάτα με τριμμένα κολοκύθια και λαδολέμονο, τους ταιριάζουν πολύ.

Παρασκευή – Φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά από την Τοσκάνη

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε, για αλλαγή, μια συνταγή με φασόλια από την Τοσκάνη. Θυμίζουν κάπως τη δική μας φασολάδα αλλά με δεμένη σάλτσα και όχι σουπέ. Τα φασόλια cannellini θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή και τα βρίσκουμε σε ντελί και καλά παντοπωλεία, αλλά η εξαίσια ελληνική εναλλακτική τους είναι τα φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ ή άλλα ψιλά φασόλια της χώρας μας. Τα σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί, καρυκευμένο με λίγο σκόρδο και λάδι και με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και θρυμματισμένο ανθότυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκά από τα παλιά: 6 συνταγές για έξτρα δόση νοσταλγίας και σιροπιούΓλυκά από τα παλιά: 6 συνταγές για έξτρα δόση νοσταλγίας και σιροπιού

Σάββατο – Σαρδέλες με κόκκινη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Φωτογραφία: Jessica Morfis

Την ημέρα που παραδοσιακά μαγειρεύουμε ψάρι ετοιμάζουμε τις πιο αρωματικές και πικάντικες σαρδέλες. Ζουμερές ντομάτες, καυτερή πιπερίτσα, μπόλικος μαϊντανός και έτοιμο το φαγητό. Συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, βλίτα βραστά και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Κατσίκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό

Κατσικάκι πατατάτο, σιγομαγειρεμένο, από την Αμοργό, κατσίκι
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το κυριακάτικο τραπέζι μας γεμίζει άρωμα και γεύση με μια μοναδική συνταγή από την Αμοργό, το κατσικάκι πατατάτο. Ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει το κυκλαδίτικο κατσικάκι  μοναδικά: «Νόστιμο φαγητό είναι το μελωμένο φαγητό και το πετυχαίνουμε με αργό, υπομονετικό μαγείρεμα», μας συμβουλεύει. Δίπλα του βάζουμε φέτες προζυμένιου ψωμιού, για απολαυστικές βουτιές στη μυρωδάτη σάλτσα, μια χωριάτικη σαλάτα με κάππαρη, μια γιαουρτένια, δροσερή σάλτσα και μια ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Ανοιχτή μηλόπιτα σε φύλλο κρούστας με κρέμα και σταφίδες

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Προμηθευόμαστε τραγανά κόκκινα μήλα Στάρκιν που τώρα είναι στην εποχή τους και ετοιμάζουμε μια πλούσια μηλόπιτα με την αρωματική κρέμα του μιλφέιγ, γλυκές σταφίδες και τραγανό φύλλο κρούστας. Είναι ιδανική για επιδόρπιο, για τις απογευματινές ώρες με τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Χυλοπίτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT