Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.
Την εβδομάδα 4 – 10/11 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: νόστιμες χυλοπίτες με μανιτάρια και ιδιαίτερη σάλτσα μουστάρδας, κοτομπιφτέκια με γραβιέρα, πατάτες γιαχνί, τραγανό κοτόπουλο με πατάτες, πλούσια μινεστρόνε με μαυρομάτικα και ένα υπέροχα ζουμερό ψάρι με θαλασσινά και πατάτες. Τι άλλο έχουμε; Μοσχαράκι bourguignon για την Κυριακή και ένα απίθανο τιραμισού για επιδόρπιο.
Δευτέρα – Χυλοπίτες με μουσταρδένια σάλτσα μανιταριών
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας με ένα λαχταριστό και εύκολο φαγητό. Ένα πιάτο με παραδοσιακές χυλοπίτες, νοστιμότατα μανιτάρια της αρεσκείας μας (άγρια ή καλλιεργημένα) σοταρισμένα σε βούτυρο και μια ιδιαίτερη σάλτσα με κρασί, μουστάρδα και λίγη κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουμε με τραγανή καροτοσαλάτα με λαδολέμονο και πράσινες ελιές.
Τρίτη – Μπιφτέκια κοτόπουλου με γραβιέρα και δυόσμο
Ζουμερά, αρωματικά και λιγάκι πικάντικα είναι αυτά τα μπιφτέκια κοτόπουλου. Στο μείγμα του κιμά έχουν νόστιμες προσθήκες: γραβιέρα, δυόσμο, μουστάρδα και εστραγκόν. Τα συνοδεύουμε με έναν αφράτο πουρέ πατάτας και σαλάτα με βραστά λαχανικά –όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότο– με λαδολέμονο, ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί με ρέγκα, από την Εύη Βουτσινά
Από την Χίο κατάγεται αυτή η καταπληκτική και τόσο απλή συνταγή για πατάτες γιαχνί και ρέγκα καπνιστή, ψημένη στη φλόγα, την οποία κατέγραψε η αείμνηστη λαογράφος και συγγραφέας Εύη Βουτσινά. Μια σημαντική λεπτομέρεια: αφού μαγειρευτεί το φαγητό, το σκεπάζουμε μόνο με πετσέτα, όχι με το καπάκι, για να μη χαλάσει η καπνιστή μυρωδιά του. Ιδανικό συνοδευτικό του, μια λαχανοσαλάτα με λευκό και κόκκινο λάχανο, ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας και τραγανά κρίθινα παξιμάδια.
Πέμπτη – Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά
Ετοιμάζουμε την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για κοτόπουλο: παίρνουμε μπουτάκια, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τα ανακατεύουμε με το μυρωδάτο ελαιόλαδο, σκόρδο και πάπρικες και τα βάζουμε στον φούρνο. Ροδοκοκκινίζουν, τραγανίζουν λες και βγήκαν από το τηγάνι. Μια πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς καθώς και παξιμαδάκια κρίθινα είναι η πιο ωραία συνοδεία.
Παρασκευή – Μινεστρόνε με κριθαράκι και φασόλια μαυρομάτικα
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε τα μαυρομάτικα, που δεν χρειάζονται μούλιασμα και γίνονται τρυφερά και μαλακά σε μόλις 30 λεπτά. Είναι ιδανικά για γρήγορα αλλά πλούσια γεύματα, όπως αυτή η μινεστρόνε με κριθαράκι και μπόλικα εποχικά λαχανικά. Συνοδεύουμε με ελιές της αρεσκείας μας και ζεστό προζυμένιο ψωμί αλειμμένο με μαλακή φέτα, ραντισμένο με ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με ρίγανη.
Σάββατο – Ψάρι και θαλασσινά με πατάτες, καυτερές πιπεριές και ντομάτα
Για την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι ή θαλασσινά, επιλέξαμε να κάνουμε και τα δύο σε ένα μοναδικό ζουμερό φαγητό. Συνδυάζουμε το ψάρι της αρεσκείας μας με γαρίδες και κυδώνια αλλά και λίγες πατάτες. Η ντομάτα και οι καυτερές πιπεριές προσθέτουν φρεσκάδα και εντάσεις σε αυτό το πρωτότυπο φαγητό. Συνοδεύουμε με μαύρες θρούμπες ελιές, μια αφράτη ταραμοσαλάτα και ζεστές τορτίγιες ή αραβικές πίτες.
Κυριακή – To διάσημο μοσχάρι bourguignon της Julia Child
Αντάξιο της φήμης του είναι αυτό το καλομαγειρεμένο μοσχάρι με κρασί, κρεμμυδάκια του στιφάδου και μανιτάρια. Λίγο μπελαλίδικο, αλλά ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι. Τη συνταγή της Julia Child, της Αμερικανίδας μαγείρισσας που μύησε τους ομοεθνείς της στα μυστικά της γαλλικής κουζίνας, επιμελήθηκε ο Χριστόφορος Πέσκιας. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου και με μια πλούσια σαλάτα με λευκό και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα και ξηρούς καρπούς. Οπωσδήποτε θα χρειαστούμε και ζεστό προζυμένιο ψωμί για νόστιμες βουτιές στην υπέροχη σάλτσα.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Τιραμισού σοκολατένιο
Τι είναι πιο λαχταριστό από ένα τιραμισού; Ένα τιραμισού με δύο στρώσεις γκανάς σοκολάτας! Είναι το τέλειο επιδόρπιο και ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα απογευματινά μας ροφήματα. Ονειρεμένο!