Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 08/7 – 14/7 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: σκορδομακάρονα, κοτόπουλο με μπάμιες, φουρνιστά λαχανικά, μοσχάρι με κολοκυθάκια, φακές με φρέσκια ντομάτα, σαρδέλες με κρασί και κάππαρη και απίθανα φουρνιστά σουτζουκάκια κοτόπουλου.

Δευτέρα – Σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ

Σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερΣκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Η πιο αρωματική σπαγκετάδα έλκει την καταγωγή της από την Σαντορίνη, με όλες τις νόστιμες προσθήκες του σεφ, όπως το τζίντζερ και το μπούκοβο. Για συνοδευτικό, μια ζουμερή ντοματοσαλάτα με σπιρτόζικη κάππαρη και μια πικάντικη φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανητά αλλά στον φούρνο! 7 συνταγές λιχούδικες και lightΤηγανητά αλλά στον φούρνο! 7 συνταγές λιχούδικες και light

Τρίτη – Μπαστουνάκια από φιλέτο κοτόπουλου με «τραγανές» μπάμιες και ντοματίνια

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Εύκολο, λιχούδικο φαγητό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Ακόμα και όσοι δεν αρέσκονται στις μπάμιες θα αλλάξουν γνώμη με αυτή τη συνταγή, καθώς μένουν ντούρες αλλά μελωμένες.  Παρόλα αυτά μια τηγανιά πατάτες θα τη συνοδέψουν ωραία, όπως και μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και προζυμένιο ψωμί.

Τετάρτη – Λαχανικά στον φούρνο, σαν μπριάμ

Λαχανικά στον φούρνο, σαν μπριάμ
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ένα απίθανο λαδερό  στον φούρνο με όλα τα λαχανικά του θέρους, μελωμένα και μυρωδάτα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να κόψουμε τα λαχανικά και να τα απλώσουμε όμορφα σε μία στρώση σε μεγάλο ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα σερβίρουμε παρέα με ελιές της αρεσκείας μας, φέτα και χαρουποπαξίμαδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμ λαχανικών φουρνιστόΜπριάμ σημαίνει καλοκαίρι: 17 συνταγές μαζί με συμβουλές και μυστικά

Πέμπτη – Μοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκια

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Όλα γίνονται μέσα σε ένα σκεύος, εύκολα και απλά. Φαγητό τρυφερό και νόστιμο, αυτό το λεμονάτο μοσχαράκι με καρότα και κολοκυθάκια είναι μια πολύ καλή ιδέα τόσο για το καθημερινό όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Σαλάτα με βραστά χόρτα, ελιές θρούμπες και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού αλειμμένες με μαλακή φέτα και έτοιμο το τραπέζι μας.

Παρασκευή – Φακές με φρέσκια ντομάτα και μπρουσκέτα με καπνιστό σκουμπρί

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε την πιο θερινή φακοσυνταγή. Φακές βρασμένες με φρέσκια ζουμερή ντομάτα, μερακλίδικο σκουμπρί σε μπρουσκέτα για συνοδεία και μια δροσερή ρετσίνα στο ποτήρι μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανιά κοτόπουλου: 9 εύκολες, πεντανόστιμες συνταγέςΤηγανιά κοτόπουλου: 9 εύκολες, πεντανόστιμες συνταγές

Σάββατο – Σαρδέλες με κάππαρη, μουστάρδα και κρασί

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα εξαιρετικό πιάτο: Σαρδέλες ζουμερές με πλούσιο άρωμα κρασιού και την κοφτερή γεύση της κυκλαδίτικης κάππαρης. Μια ωραία πατατοσαλάτα με κάππαρη, ραντισμένη με εκλεκτό ελαιόλαδο και μια κοφτερή Σαντορίνη στο ποτήρι μας τα συνοδεύουν ιδανικά.

Κυριακή – Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε ένα μοναδικό φουρνιστό: σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και υπέροχα «πατατάκια» φούρνου. Η ζουμερή και μυρωδάτη ντοματόσαλτσα μελώνει όμορφα στον φούρνο, ο κιμάς κοτόπουλου κάνει το όλον πιο ελαφρύ και τα συνοδευτικά παπρικάτα πατατάκια είναι σκέτη νοστιμιά. Δίπλα τους βάζουμε προζυμένιο ψωμί για νόστιμες βουτιές, μια ντοματοσαλάτα με αλμύρες και κρίταμα και πικάντικη φέτα βαρελίσια. Και στα ποτήρια μας ένα ερυθρό ή ροζέ Tempranillo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγωτό με ανθότυρο και αριάνιΕύκολο παγωτό στο σπίτι: 17 συνταγές χωρίς παγωτομηχανή

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Abricots Bourdaloue

Abricots Bourdaloue τάρτα, βερίκοκα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Μην σαν τρομάζει το όνομα. Το Abricots Bourdaloue είναι ένα γαλλικό super δροσιστικό γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Τι είναι ακριβώς; Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη ψητή κρέμα σιμιγδαλιού με βερίκοκα. Ζεστή ή κρύα με έναν παγωμένο καφέ θα σας γλυκαίνει όλη την εβδομάδα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT