Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 01/7 – 07/7 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: βλίτα με αυγά μάτια, φουρνιστές μπάμιες, κοτόπουλο με μανέστρα, αρωματικά χοιρινά μπριζολάκια στο τηγάνι και ρεβυθοσαλάτα δροσερή, λαχταριστά λυθρίνια στη λαδόκολλα και φυσικά, μυρωδάτα, μελωμένα γεμιστά.

 

Βλίτα με αυγά μάτια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Καλό μήνα! Ξεκινάμε τον μήνα και την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Ένα πλούσιο, αρωματικό πιάτο, ωραιότατο ως γεύμα και ως μεζές. Ζουμερά βλίτα με αυγά μάτια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ένα γρήγορο και απολαυστικό φαγητό που θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να αγαπήσουν τα βλίτα. Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε μια πικάντικη φέτα και φρέσκο προζυμένιο ψωμί για τον μελάτο κρόκο και τη σάλτσα ντομάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθοκεφτέδεςΚολοκυθοκεφτέδες: οι 10 καλύτερες συνταγές του Γαστρονόμου

Τρίτη – Κοτόπουλο με μανέστρα στην κατσαρόλα, με φέτα και μυρωδικά

Κοτόπουλο με μανέστρα στην κατσαρόλα, με φέτα και μυρωδικά
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Εύκολο, λιχούδικο φαγητό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Αρωματικό φιλέτο κοτόπουλου με μανέστρα, ντοματίνια, φέτα και φρέσκα μυρωδικά. Συνοδεύουμε με μια ωραία χωριάτικη σαλάτα και κρίθινα παξιμάδια.

Τετάρτη – Μπάμιες φουρνιστές από το Άγιο Όρος

Μπάμιες φουρνιστές
Δημήτρης Βλάικος

Ένα απίθανο λαδερό από το Άγιο Όρος, με μυρωδάτες μπάμιες ψημένες με καλό ελαιόλαδο, σκόρδο και ζουμερές ντομάτες. Τις σερβίρουμε παρέα με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αλειμμένες με μαλακή φέτα και μια ντοματοσαλάτα με ελιές θρούμπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύα τάρτα με ντοματίνια, τυριά και βάση παξιμαδιούΜόνο με ένα μούλτι: 20 εύκολες συνταγές χωρίς μαγείρεμα, για τον καύσωνα

Πέμπτη – Χοιρινά μπριζολάκια με πιπεριές

Ετοιμάζουμε χοιρινά μπριζολάκια στο άψε σβήσε. Περισσότερο χρόνο θα μας πάρουν τα συνοδευτικά, όπως μια γενναία τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο πιλάφι και μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ντοματίνια. Μην ξεχάσετε και μερικές φέτες προζυμένιου ψωμιού για γενναίες βουτιές στη σάλτσα και μια ωραία γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο.

Παρασκευή – Καλοκαιρινά ρεβύθια σαν χωριάτικη σαλάτα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε την πιο θερινή οσπριοσυνταγή. Βρασμένα ρεβύθια μαζί με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας: ντομάτα, πιπεριές, αγγούρι, ξερό κρεμμύδι και φέτα! Ένα πλούσιο αλλά ελαφρύ και νόστιμο σαλατογεύμα. Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί, ελιές θρούμπες και φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Σάββατο – Λυθρίνια στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε λαχταριστά λυθρίνια που τώρα είναι στα καλύτερά τους. Ζουμερά και τρυφερά,  ψήνονται σε λαδόκολλα μαζί με λίγη καυτερή πιπεριά και δεντρολίβανο. Μια ωραία πατατοσαλάτα με κάππαρη, ραντισμένη με εκλεκτό ελαιόλαδο και ένα κρητικό Δαφνί στο ποτήρι μας, τα συνοδεύουν ιδανικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ταψιά του καλοκαιριού: 6 κορυφαίες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζιΤα ταψιά του καλοκαιριού: 6 κορυφαίες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Κυριακή – Μελωμένα γεμιστά κονφί με ρύζι και φυστίκια Αιγίνης

Μελωμένα γεμιστά κονφί με ρύζι και φυστίκια Αιγίνης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε το πιο χαρακτηριστικό φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού, τα γεμιστά. Αυτά είναι ορφανά, (χωρίς κιμά), ιδιαίτερα μελωμένα και απίθανα μυρωδάτα. Το φυστίκι Αιγίνης αλλά και το σιγανό ψήσιμο σε άφθονο ελαιόλαδο μετατρέπουν τα κλασικά αυτά γεμιστά σε αρχοντικό έδεσμα. Δροσίζουμε ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα Sauvignon Blanc και συνοδεύουμε με κρίθινα παξιμάδια και πικάντικη φέτα βαρελίσια.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Μπισκοτογλυκό με σοκολάτα

το μπισκοτογλυκό με σοκολάτα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είναι υπέροχο, δροσιστικό και πανεύκολο γλυκό ψυγείου. Με μόνο πέντε υλικά όπως σταγόνες κουβερτούρας, μπισκότα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και κακάο θα μας δροσίσει και θα μας γλυκαίνει όλη την εβδομάδα.

 

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αγγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT