Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 14– 20/10 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: γιουβέτσι με καλαμάρια και πέστο μαϊντανού, ρολό με κιμά κοτόπουλου και μανιτάρια, ένα μυρωδάτο λαχανόρυζο, χοιρινές μπριζόλες με πάπρικες, φακές με κρόκο Κοζάνης και δυόσμο, λυθρίνια στο τηγάνι αλλά και τα αγαπημένα όλων μακαρόνια με κιμά. Όσο για γλυκό, τα σοκολατένια lava cakes θα μας καλύψουν απόλυτα. Είναι και vegan!

Δευτέρα – Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού

Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Με ένα εύκολο, αρωματικό γιουβετσάκι με ολόγλυκα καλαμάρια, που τώρα είναι στην εποχή τους, και γλυκό λευκό κρασί. Το πέστο μαϊντανού γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι μια ωραία ιδέα και για τα σπαγκέτι και τις πένες μας. Συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα με καρότο, πράσινες ελιές και κρίθινα παξιμαδάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜήλα παντού: 50 συνταγές, αλμυρές και γλυκές, καθημερινές και γιορτινέςΜήλα παντού: 50 συνταγές, αλμυρές και γλυκές, καθημερινές και γιορτινές

Τρίτη – Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι

Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια, θυμάρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τετάρτη – Λαχανόρυζο κοκκινιστό και ελαφρώς λεμονάτο

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Μια συνταγή του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου με τρυφερά λάχανα, ρύζι, λίγο πελτέ, χυμό λεμονιού και κοκκινοπίπερο που πολύ το αγαπούσε. Το λαχανόρυζο το έχουμε συνηθίσει λεμονάτο, όμως ο πατέρας Επιφάνιος το έφτιαχνε κοκκινιστό – «λεμονάτο είναι λίγο σαν νοσοκομείου», έλεγε χαριτολογώντας. Γίνεται απίθανα νόστιμο και μελωμένο. Το σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες και αμύγδαλα, ζεστό προζυμένιο ψωμί και πικάντικη βαρελίσια φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαζάνια: 16 συνταγές για το αγαπημένο κόμφορτ πιάτο μικρών, μεγάλων και… του Γκάρφιλντ!Λαζάνια: 16 συνταγές για το αγαπημένο κόμφορτ πιάτο μικρών, μεγάλων και… του Γκάρφιλντ!

Πέμπτη – Χοιρινές μπριζόλες από κόντρα με σκόρδο και πάπρικες

Χοιρινές από κόντρα με σκόρδο και πάπρικες
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης / 3pixels

Μπριζολάκια χοιρινά χωρίς κόκαλο, μαριναρισμένα με πάπρικες, σκόρδο, ξίδι και ελαιόλαδο. Η γεύση τους είναι εθιστική, η υφή τους ζουμερή και το άρωμά τους ακαταμάχητο. Τα συνοδεύουμε με μια λαδένια πατατοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και φέτες πορτοκαλιού και σταρένια παξιμάδια.

Παρασκευή – Φακές με κρόκο Κοζάνης και δυόσμο

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια μυρωδάτη συνταγή με φακές. Αν και κλασικές, έχουν δυο-τρεις προσθήκες, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαντζουράνα, ο δυόσμος και τα φυστίκια Αιγίνης, που τις αναβαθμίζουν γευστικά και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, με τέλεια γεύση. Τις συνοδεύουμε με ελιές μαύρες Καλαμών, τουρσιά και ζεστό προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχαρίσια φιλετάκια με βαλσάμικο και ρίγανηΦιλετάκια: 17 συνταγές με μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο έτοιμες στο πι και φι

Σάββατο – Λυθρίνια στο τηγάνι με κρασί και δεντρολίβανο

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε τα πεντανόστιμα λυθρίνια, που αυτή την εποχήτα βρίσκουμε σε αφθονία. Λευκό κρασί, δεντρολίβανο, μια πιπερίτσα τσίλι και… έτοιμο το φαγητό μας. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και μπόλικες τηγανητές πατάτες.

Κυριακή – Μακαρονάδα με κιμά σε πιατέλα

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Θυμάστε που κάποτε τα αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά μας ήταν τα μακαρόνια με κιμά και το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο; Εμάς συνεχίζουν να μας αρέσουν και επειδή το κυριακάτικο τραπέζι αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, το προσέχουμε και ανάλογα: ετοιμάζουμε μια δεμένη μυρωδάτη σάλτσα κιμά, «καίμε» τα μακαρόνια σε βούτυρο και ξηρή μυζήθρα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού. Τα συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με κόκκινο λάχανο, καρότα και ξηρούς καρπούς, ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας και κρίθινα παξιμαδάκια.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Σοκολατένια lava cakes, vegan

Vegan lava cakes
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ένα τέλειο σοκολατένιο γλυκό, σαν αφράτο κέικ αλλά με υγρή καρδιά από σοκολάτα που λιώνει στο στόμα. Και με μηδέν ζωικά προϊόντα! Μόνο γάλα αμυγδάλου, κακάο και μπόλικη κουβερτούρα έχει. Απολαύστε το λοιπόν ως επιδόρπιο αλλά και μαζί με το αγαπημένο σας ρόφημα, το τσάι ή τον καφέ σας.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές με Φυτικά γάλατα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT