Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα κινείται το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, που καλύπτει από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που οι πιο πολλοί κάνουμε τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά.
Δευτέρα – Γρήγορος λαχανοντολμάς «τούρτα», με κιμά και ρύζι στη χύτρα
Ξεκινάμε την εβδομάδα όπως πρέπει: εντυπωσιακά και χωρίς κόπο. Με έναν γιγάντιο λαχανοντολμά γεμιστό με ρύζι, κιμά και μυρωδικά, που γίνεται εύκολα και γρήγορα στη χύτρα. Είναι επίσης, εξίσου νόστιμος με το λαδάκι του ή και αυγοκομμένος.
Τρίτη – Κουνουπίδι κοκκινιστό με ελιές και τυρί
Το κουνουπίδι στα καλύτερά του! Γιαχνιστό με μπαχάρια, ντοματένια σάλτσα, πράσινες ελιές και μια πικάντικη σκληρή φέτα. Συνοδέψτε το με παξιμάδια κριθαρένια ή ζεστές πίτες για σουβλάκι.
♥ Τετάρτη – Η απόλυτη γαριδομακαρονάδα του Λευτέρη Λαζάρου με μύδια και βόνγκολε
Σπαγγέτι, θαλασσινά και όστρακα συνθέτουν μια λαχταριστή μακαρονάδα, που θα την απολαύσουμε είτε γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο είτε όχι. Ο μετρ του είδους Λευτέρης Λαζάρου έχει προσθέσει και υλικά λίγο πιο ιδιαίτερα, όπως κουμ κουάτ, εστραγκόν κ.ά αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι και χωρίς αυτά η συνταγή είναι συγκλονιστική.
Βonus – ένα σοκολατένιο γλυκό, λόγω της ημέρας: Μους σοκολάτας με κραμπλ κακάου και ανθό αλατιού
Πλούσια, βελούδινη μους σοκολάτας πασπαλισμένη με ελαφρώς αλμυρούτσικα (τόσο όσο για να αναδείξουν το άρωμα και τη γεύση της σοκολάτας) κραμπλ κακάου. Μια συμβουλή: Ετοιμάστε διπλή ποσότητα για να την απολαύσετε και τις υπόλοιπες ημέρες.
Πέμπτη – Σκαλοπίνια μοσχαρίσια, κρασάτα, με μουστάρδα και πάπρικα
Γίνονται εύκολα και γρήγορα, έχουν χαρακτήρα με την προσθήκη της καπνιστής πάπρικας και της μουστάρδας και ταιριάζουν μοναδικά με πατάτες τηγανητές ή ένα αφράτο πιλάφι.
Παρασκευή – Γίγαντες με μανιτάρια
Για την ημέρα όπου παραδοσιακά τρώμε όσπρια, τι καλύτερο από μελωμένους φουρνιστούς γίγαντες με μανιτάρια και πλούσια ντοματένια σάλτσα; Ζεστό χωριάτικο ψωμί και μια βουτυράτη φέτα, τα καλύτερα συνοδευτικά τους.
Σάββατο – Η ψαρόσουπα του χειμώνα
Προμηθευτείτε βραστόψαρα, που τώρα βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά, μπόλικα λαχανικά και ποικιλία μυρωδικών και ετοιμάστε μια από τις νοστιμότερες ψαρόσουπες που έχετε δοκιμάσει.
Κυριακή – Κόκορας με χυλοπίτες
Κλασικό κυριακάτικο φαγητό, με χωριάτικο κόκορα, παραδοσιακές χυλοπίτες, ζουμερή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα. Αν δεν έχετε κόκορα δεν πειράζει· γίνεται μια χαρά και με μια κότα στρουμπουλή ή ένα τροφαντό κοτόπουλο.