Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 28/10 – 3/11 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: ματσάτα με κιμά, καλοχυλωμένη κοτόσουπα, λαδερά πράσα με κυδώνια, τραγανό κοτόπουλο πανέ, μερακλίδικη ρεβυθάδα με καπνιστή πέστροφα, καλαμαράκια γεμιστά και την πιο γιορτινή ηπειρώτικη πίτα με αρνί. Στον τομέα «γλυκό», ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο θα μας καλύψει για όλη την εβδομάδα.

Ματσάτα με κιμά και μυζήθρα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

28η Οκτωβρίου η Δευτέρα, η μεγάλη Επέτειος του «ΟΧΙ» και εμείς ετοιμάζουμε με ένα λαχταριστό και εύκολο πιάτο. Με παραδοσιακά ματσάτα, τα ζυμαρικά-σήμα κατατεθέν της Φολεγάνδρου, ή με ταλιατέλες και με μια ιδιαίτερης τεχνικής και εξαίσιας νοστιμιάς σάλτσα κιμά – η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου καβουρδίζει επίμονα τον κιμά σε ξεχωριστή κατσαρόλα και τον προσθέτει στη σχεδόν έτοιμη σάλτσα (!) Συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα με ξηρούς καρπούς και πράσινες ελιές.

Τρίτη – Κοτόσουπα καλοχυλωμένη, χωρίς αυγολέμονο

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ετοιμάζουμε κοτόσουπα, ένα φαγητό – βάλσαμο. Νόστιμη, θρεπτική, καθησυχαστική, νοσταλγική, ένας μαγικός ζωμός κανονικός που με την πρώτη κουταλιά σε κάνει αυτόματα να νιώθεις καλύτερα. Αχνιστή και καλοχυλωμένη, είναι μια σούπα που θα την απολαύσουμε όλοι. Τη συνοδεύουμε με τραγανή καροτοσαλάτα με λαδολέμονο, ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Τετάρτη – Πράσα με κυδώνια

Πράσα με κυδώνια
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Μια αγροτική συνταγή που αξιοποιεί τα πράσα, τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα σε ένα υπέροχο λαδερό φαγητό. Καθώς τα υλικά είναι φύσει γλυκά, η προσθήκη λεμονιού φέρνει την απαραίτητη ισορροπία και κάνει το φαγητό απολαυστικά γλυκόξινο. Ιδανικό συνοδευτικό του, μια πικάντικη βαρελίσια φέτα, ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας και τραγανά κρίθινα παξιμάδια.

Πέμπτη – Κοτόπουλο πανέ με κουνουπίδι ψητό

Κοτόπουλο πανέ με απίθανο κουνουπίδι ψητό, σαλάτα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ετοιμάζουμε τραγανό κοτόπουλο πανέ με πάπρικα και ξύσμα λεμονιού και το συνοδεύουμε με απίθανο ψητό κουνουπίδι με μουστάρδα και ρίγανη, για ένα νόστιμο και ολοκληρωμένο γεύμα. Τραγανές λωρίδες καρότου με λαδολέμονο και ανθό αλατιού και ελιές Καλαμών καθώς και παξιμαδάκια χαρουπιού του ταιριάζουν πολύ.

Παρασκευή – Ρεβυθάδα με καπνιστή πέστροφα

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε ρεβύθια σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό με πράσα και καπνιστή πέστροφα. Μπορούμε βέβαια, εκτός από πέστροφα, να βάλουμε καπνιστό χέλι, σκουμπρί, λακέρδα ή καπνιστή ρέγκα. Συνοδεύουμε με ελιές της αρεσκείας μας, κουνουπίδι τουρσί και ζεστό προζυμένιο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Σάββατο – Σμυρναίικα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι ή θαλασσινά, επιλέξαμε τα καλαμάρια, που αυτή την εποχή είναι ολόγλυκα και ζουμερά, σε ένα πεντανόστιμο, παραδοσιακό φαγητό της Σμύρνης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και άφθονα μυρωδικά. Συνοδεύουμε με μαύρες θρούμπες ελιές, μια αφράτη ταραμοσαλάτα, φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού. Και με ένα ωραίο λευκό κρασί. Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon Blanc, Chardonnay χωρίς βαρέλι…

Κυριακή – Κροθόπιτα με αρνί και ρύζι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τι καλύτερο από μια πλούσια κρεατόπιτα για το κυριακάτικο τραπέζι; Αυτή η ηπειρώτικη κοθρόπιτα είναι γιορτινή και σε κάποια χωριά μάλιστα τη φτιάχνουν για βασιλόπιτα. Το κρέας (συνήθως ζυγούρι), τυλίγεται περιμετρικά με τις άκρες των φύλλων, σχηματίζοντας έναν όμορφο κρόθο (κόθρο) και αφήνοντας τη γέμιση ρυζιού ανοιχτή σαν τάρτα. Τη συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα με λευκό και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα και πράσινες ελιές.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Δεν πεθυμήσατε ένα σιροπιαστό ζουμερό γαλακτομπούρεκο; Ετοιμάζουμε την κλασική συνταγή, χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, όπως την έκαναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Βουτυρένιο άρωμα, γαλατένια, βελούδινη κρέμα και τραγανά λεπτοδουλεμένα φύλλα, περιχυμένα με σιρόπι. Όνειρο!

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT