Επιστροφή στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Ρυθμίζουμε τα πρωινά ξυπνητήρια μας και ετοιμάζουμε το πρόγραμμά μας. Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 9/9 – 15/9 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: σπαγγετάδα με μελιτζάνες, ντομάτα και μοτσαρέλα, κοτόπουλο με κολοκυθάκια, φασολάκια γιαχνί, κοτοκεφτέδες, πικάντικες φακές, γαύρο στον φούρνο αλλά και έναν μουσακά – υπερπαραγωγή. Τα σχολεία ξεκινούν και εμείς ευχόμαστε «Καλή αρχή» με τα πιο μαστιχωτά και σοκολατένια κούκις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα: 18 συνταγές με τα νόστιμα και ευκολόβραστα φασόλιαΜαυρομάτικα: 18 συνταγές με τα νόστιμα και ευκολόβραστα φασόλια

Δευτέρα – Σπαγγέτι με μελιτζάνες, ντομάτα και mozzarella burrata

Σπαγγέτι με μελιτζάνες, ντομάτα και mozzarella burrata
Φωτογραφία: Νικηφόρος Ντέμπος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Μια μακαρονάδα γεμάτη γεύση, με τις ολόγλυκες μελιτζάνες και τις ζουμερές ντομάτες από τα καλοκαιρινά μποστάνια. Νόστιμη προσθήκη, η mozzarella burrata με την γεμάτη βουτυράτη γεύση. Συνοδεύουμε με ντοματίνια πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο.

Τρίτη – Φιλέτο κοτόπουλο λεμονάτο, με κολοκυθάκια

Φωτογραφία: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

Μια νόστιμη, εύκολη και γρήγορη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο, τρυφερά κολοκυθάκια και τραγανά καρότα. Είναι έτοιμη σε μισή ώρα το πολύ και είναι ένα πολύ ελαφρύ πιάτο, αφού έχει μόνο 260 Kcal/μερίδα. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και αρωματικό λαδολέμονο και φέτες προζυμένιου ψωμιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε 30 λεπτά τρώμε: 25 γρήγορες συνταγές για την επιστροφή στο σπίτιΣε 30 λεπτά τρώμε: 25 γρήγορες συνταγές για την επιστροφή στο σπίτι

Τετάρτη – Φασολάκια με δεντρολίβανο και κατίκι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ένα εποχικό γιαχνί με πράσινα φασολάκια, ζουμερές ντομάτες και αρωματικό δεντρολίβανο. Το δροσερό κατίκι δίνει χαρακτήρα και σχηματίζει μια υπέροχη κρεμώδη σάλτσα μαζί με τη ντομάτα, σε ένα κατά τα άλλα απλό αλλά μεγαλειώδες λαδερό. Το σερβίρουμε παρέα με ντοματίνια, κάππαρη και φέτα και προζυμένιο ψωμί.

Πέμπτη – Κοτοκεφτέδες με κολοκύθι και πιπεριά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ετοιμάζουμε αφράτα κεφτεδάκια με κοτόπουλο και εποχικά λαχανικά όπως κολοκυθάκια και πιπεριές Φλωρίνης. Μια τηγανιά πατάτες τα συνοδεύουν τέλεια αλλά δοκιμάστε τα και με βραστές πατάτες και κολοκυθάκια σαλάτα με ένα λαδολέμονο με μουστάρδα και μαϊντανό. Επίσης, ελιές θρούμπες και φέτες καλαμποκόψωμου ταιριάζουν πολύ.

Παρασκευή – Πικάντικες φακές

Πικάντικες φακές
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε τα ευκολόβραστες φακές που και είναι υπέροχες και δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις εμπλουτίζουμε με κύμινο, πάπρικα, κουρκουμά, κόλιανδρο και πιπέρι καγιέν και γίνονται πλούσιες, πικάντικες, μυρωδάτες και καλοχυλωμένες. Συνοδεύουμε με πράσινες ελιές, παστά ψαράκια και παξιμάδια χαρουπιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκκινιστά από τα Επτάνησα: 7 συνταγές, από παστιτσάδα μέχρι λαγωτό και σοφιγάδοΚοκκινιστά από τα Επτάνησα: 7 συνταγές, από παστιτσάδα μέχρι λαγωτό και σοφιγάδο

Σάββατο – Γαύρος ψητός με πατάτες

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Την ημέρα που παραδοσιακά μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε ένα μοναδικό φουρνιστό. Ο ταπεινός γαύρος γίνεται ένα φαγητό πολυτελείας, μαζί με μελωμένες πατάτες, ντοματένια σάλτσα και με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά. Συνοδεύουμε με βλίτα βραστά, ταραμοσαλάτα, πιπεριές τουρσί και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Μουσακάς με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ

Μουσακάς με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλ
Φωτογραφίες: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Το κυριακάτικο τραπέζι μας γεμίζει άρωμα και γεύση με έναν λουσάτο μουσακά με πλούσια σάλτσα από αρνάκι ή και μοσχάρι, σαρκώδεις μελιτζάνες και μια μοναδική μπεσαμέλ με καπνιστές μελιτζάνες και αρσενικό Νάξου. Δίπλα του βάζουμε φέτες πολύσπορου ψωμιού, μια χωριάτικη σαλάτα, μια γιαουρτένια, δροσερή σάλτσα και μια ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Cookies διπλής μαύρης σοκολάτας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ετοιμάζουμε αυτά τα διπλοσοκολατένια κούκις με κακάο και σταγόνες σοκολάτας και τα παιδιά θα έχουν κάτι λαχταριστό για σνακ στο σχολείο που ξεκινά. Φυσικά τα παίρνουμε και εμείς στο γραφείο αλλά τα απολαμβάνουμε και στο σπίτι με καφέ, γάλα ή το αγαπημένο μας ρόφημα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT