Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.

Την εβδομάδα 23/9 – 29/9 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά: πιλάφι με μύδια, κοτόπουλο με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών, φουρνιστές μελιτζάνες με μοτσαρέλα και παρμεζάνα, τας κεμπάπ με χλωρά φασολάκια, απίθανα ρεβύθια στον φούρνο με καπνιστή ρέγκα, μπαρμπούνια με σάλτσα μαϊντανού και κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Γλυκά αυτή τη φορά έχουμε δύο: εποχικά μουστοκούλουρα, μυρωδάτα και αφράτα, και το πιο πλούσιο και λαχταριστό κέικ σοκολάτας, το διάσημο Devil’s Food Cake!

Δευτέρα – Πιλάφι με μύδια αγιορείτικο

Πιλάφι με μύδια
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Μας την άφησε παρακαταθήκη ο αείμνηστος μοναχός Επιφάνιος, μαζί με μια συμβουλή: «Τα μύδια δεν πρέπει να βράσουν πολύ, γιατί χάνουμε το άρωμα της θάλασσας και συρρικνώνονται». Βάζουμε δυο λογιών ρύζια, γλασέ και μακρύκοκκο για πιλάφι, μπόλικα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, άφθονο δυόσμο και χυμό λεμονιού. Συνοδεύουμε με τρυφερά αγγουράκια, κομμένα σε μπαστουνάκια και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού, και ελιές Καλαμών.

Τρίτη – Φιλέτα κοτόπουλου με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών

Φιλέτα κοτόπουλου με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τα πρώτα αχλάδια της σεζόν έκαναν ήδη την εμφάνιση τους και είναι ό,τι πρέπει για να σκαρώσουμε γρήγορα ένα εύκολο αλλά ανεπάντεχα νόστιμο φαγάκι με κοτόπουλο. Το γλυκόξινο και αρωματικό αχλάδι ταιριάζει ιδανικά με το φίνο κοτόπουλο και τους ξηρούς καρπούς. Το συνοδεύουμε με μια τηγανιά πατάτες ή με μια πατατοσαλάτα με κάππαρη και πράσινες ελιές, και τραγανά κρίθινα παξιμαδάκια.

Τετάρτη – Μελιτζάνες παρμεζάνα

Φωτογραφία: 2008 Murdoch Books

Είναι απίθανες οι μελιτζάνες αυτή την εποχή και δεν χάνουμε την ευκαιρία να τις μαγειρέψουμε παντοιοτρόπως. Επιλέξαμε ένα εμβληματικό φαγητό της γείτονος, τις «μελιτζάνες παρμεζάνα». Όνομα παραπλανητικό, αφού το ιταλικό αυτό πιάτο ούτε κατάγεται από την Πάρμα αλλά ούτε έχει και μεγάλη ποσότητα παρμεζάνας. Έχει όμως γλυκές μελιτζάνες, ζουμερές ντομάτες τριμμένες και μπόλικη μοτσαρέλα. Είναι απίθανα νόστιμο και το σερβίρουμε παρέα με αγγουροντομάτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Πέμπτη – Φασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ από την Πόλη

Φασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ από την Πόλη
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ετοιμάζουμε ένα κλασικό πολίτικο κοκκινιστό με μοσχαράκι και χλωρά φασολάκια. Η Πολίτισσα Νίκη Χρυσανθίδου μας δίνει και ένα μυστικό νοστιμιάς: το τρίψιμο των χλωρών φασολιών με αλάτι, για ακόμα περισσότερη γεύση. Συνοδεύουμε με ένα δροσερό τζατζίκι, ντοματοσαλάτα με ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί, αλειμμένο με μαλακή φέτα.

Παρασκευή – Ρεβύθια με ρέγκα στον φούρνο

Ρεβύθια με ρέγκα στο φούρνο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια μερακλίδικη συνταγή, ιδανική τόσο για κύριο πιάτο, όσο και για πλούσιο μεζέ. Τα ρεβύθια με τη ρέγκα τα σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και με μια αγγουροσαλάτα με κάππαρη και ντοματίνια.

Σάββατο – Μπαρμπούνια στον φούρνο με κουκουνάρια και μαϊντανό

Μπαρμπούνια στον φούρνο με κουκουνάρια και μαϊντανό
Φωτογραφία: Aμαρυλλίς Τσέγκου

Την ημέρα που παραδοσιακά μαγειρεύουμε ψάρι παίρνουμε ζουμερά μπαρμπούνια, που είναι τώρα στα καλύτερα τους, και τα ψήνουμε στον φούρνο με την πιο μυρωδάτη πράσινη σάλτσα μαϊντανού. Συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, βραστά χόρτα και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Κόκορας με χυλοπίτες

Κόκορας με χυλοπίτες
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Το κυριακάτικο τραπέζι μας αξίζει μια παραπάνω φροντίδα, οπότε φτιάχνουμε κόκορα με χυλοπίτες. Με τη ντοματένια σάλτσα του, μπόλικα κρεμμύδια, μυρωδάτο δυόσμο και τριμμένη μυζήθρα. Δίπλα του βάζουμε μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα, μια γιαουρτένια, δροσερή σάλτσα με δυόσμο και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Ζητήσατε γλυκό; Σας έχουμε 2: Αφράτα μουστοκούλουρα 

Άφράτα μουστοκούλουρα
Φωτογραφία:Πέτρος Αδριανόπουλος

Τώρα που είναι η εποχή του τρύγου, πετιμέζι βρίσκουμε παντού, από τα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τον φούρνο της γειτονιάς. Προμηθευόμαστε αρκετή ποσότητα και ετοιμάζουμε νόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα μουστοκούλουρα, ένα πολύ ωραίο θρεπτικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, που κάνει καλή παρέα και στον καφέ και το τσάι μας.

Devil’s Food Cake (πλούσιο κέικ σοκολάτας) με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος

Devil’s Food Cake (πλούσιο κέικ σοκολάτας) με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Είναι και η εποχή που μαζευόμαστε στα σπίτια, συναντούμε οικογένεια και φίλους, μοιραζόμαστε τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες και κάνουμε σχέδια για τη νέα σεζόν. Για αυτές τις στιγμές, αυτή η σοκολατένια πανδαισία είναι ιδανική για κέρασμα – είναι ωραία ιδέα και για τούρτα γενεθλίων.

Δείτε εδώ τις 9 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 2 γλυκά:

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μπαρμπούνια

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Χυλοπίτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT