Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 29/7 – 04/8 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: χυλοπίτες με γαρίδες, κοτόπουλο με φασολάκια στην κατσαρόλα, ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια, ρολό κοτόπουλο με σάλτσα κάππαρης, τουρλού στον ταβά. Θα φτιάξουμε παραδοσιακή ψαρόσουπα και το κυριακάτικο γιουβέτσι με σιγοψημένο αρνάκι. Αααα! Έχουμε και σπιτικό παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή και είναι και σοκολατένιο.

Δευτέρα – Γιουβετσάκι με γαρίδες, χυλοπίτες και ούζο

Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Μαγειρεύουμε τις παραδοσιακές χυλοπίτες με φίνες ζουμερές γαρίδες και άρωμα ελληνικού καλοκαιριού από τις μπόλικες ντομάτες, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και το ούζο. Ένα πιάτο ανάλαφρο, γεμάτο φρεσκάδα και άφταστη νοστιμιά. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μπόλικο δυόσμο, ελιές Καλαμών και κρίθινα παξιμάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα λαδερά του καλοκαιριού: 6 φρέσκες συνταγές από την Ταβέρνα των ΦίλωνΤα λαδερά του καλοκαιριού: 6 φρέσκες συνταγές από την Ταβέρνα των Φίλων

Τρίτη – Κοτόπουλο κατσαρόλας με φασολάκια και δυόσμο

Κοτόπουλο κατσαρόλας με φασολάκια και δυόσμο
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Τρυφερό κοτόπουλο με πράσινα φρέσκα φασολάκια, αρωματικό δυόσμο και ζουμερές ντομάτες. Μα τι νόστιμο και απλό φαγητό! Λίγο τζίντζερ και καυτερή πιπερίτσα αναβαθμίζουν το όλον. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με ντοματίνια πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο, οπωσδήποτε μια φέτα βαρελίσια και προζυμένιο ψωμί.

Τετάρτη – Τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος

Τουρλού στον ταβά
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο: Ντομάτες, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες μαγειρεύονται μαζί με πατάτες για ένα ελαφρύ θερινό φαγητό. Μια συνταγή του μοναχού Επιφάνιου, από τη μεγάλη κουζίνα του Αγίου Όρους, με μοναδικό μυστικό τα καλά υλικά και το σιγανό μαγείρεμα. Το σερβίρουμε παρέα με ζουμερές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα και πασπαλισμένες με αλάτι, τυρί φέτα, ελιές θρούμπες και φέτες καλαμποκόψωμου.

Πέμπτη – Ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα κάππαρης

Ρολό με κιμά κοτόπουλου και σάλτσα κάππαρης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το μαμαδίστικο ρολό γίνεται πιο ελαφρύ και αρωματικό, με κιμά κοτόπουλου, τριμμένα καρότα και μυρωδικά. Το περιχύνουμε με μια μοναδική σάλτσα με κάππαρη, δροσερό γιαούρτι και λίγη μουστάρδα. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα σαλάτα και έναν αφράτο πουρέ πατάτας ή ένα αρωματικό ρύζι. Στα ποτήρια μας μια κρητική Βηλάνα, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα ή μια αρκαδική Μαντινεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτέδες λαχανικών: 37 συνταγές για τους πιο ωραίους θερινούς «ψευτοκεφτέδες»Κεφτέδες λαχανικών: 37 συνταγές για τους πιο ωραίους θερινούς «ψευτοκεφτέδες»

Παρασκευή – Ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια και ξηρούς καρπούς

Φωτογραφία: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε μια ρεβυθοσαλάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμη, δροσερή και πολύ χορταστική, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και για το γραφείο. Άφθονα μυρωδικά όπως δυόσμος, άνηθος και μαϊντανός, τρυφερά κολοκυθάκια και φυστίκια Αιγίνης ανακατεύονται με τα ρεβύθια για ένα από τα πιο λαχταριστά σαλατογεύματα. Συνοδεύουμε με ψαράκια παστά  ή μαρινάτα, μια αφράτη ταραμοσαλάτα, πράσινες ελιές και τραγανά παξιμάδια.

Σάββατο – Ψαρόσουπα με τραχανά από τη Λέσβο

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε μια παραδοσιακή ψαρόσουπα με καταγωγή από τη Λέσβο. Προμηθευόμαστε ψάρια της αρεσκείας μας αλλά και της εποχής όπως στήρες κ.ά. και τα βράζουμε μαζί με τραχανά, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές αλλά και άλλα κηπευτικά που μας αρέσουν, κολοκυθάκια λόγου χάρη. Σερβίρουμε τη σούπα χωριστά και τα ψάρια σε πιατέλα. Συνοδεύουμε με τα βρασμένα λαχανικά σε σαλάτα, πασπαλισμένα με αλατοπίπερο και ραντισμένα με λαδολέμονο, μαζί με φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Το γιουβέτσι του Πέσκια, με μαριναρισμένο, σιγοψημένο αρνί γάλακτος και κασέρι

Το νέο γιουβέτσι (με μαριναρισμένο και σιγοψημένο αρνί γάλακτος, μυρωδικά, μπαχαρικά και κασέρι)
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Στρώνουμε λευκά τραπεζομάντηλα στο τραπέζι της βεράντας, του μπαλκονιού ή της αυλής μας, ανοίγουμε Ξινόμαυρα και βάζουμε παγάκια στις κανάτες με το νερό. Ετοιμάζουμε το κυριακάτικο τραπέζι μας με το θεσπέσιο γιουβέτσι του Χριστόφορου Πέσκια με αρνάκι μαριναρισμένο σε καυτερές πιπερίτσες, μυρωδικά και μπαχαρικά και ψημένο με κριθαράκι και σπιτικό ζωμό σε σιγανή φωτιά για περίπου 4 ώρες. Δίπλα του βάζουμε φέτες πολύσπορου ψωμιού, μια χωριάτικη σαλάτα και ένα δροσερό τζατζίκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜουσακάς με φουρνιστά λαχανικά και σπιτική μπεσαμέλΜουσακάς: 16 συνταγές για το πιο απολαυστικό κυριακάτικο φαγητό

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Παγωτό σαν σοκολατίνα

Παγωτό σαν σοκολατίνα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τις ημέρες με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες κανένα άλλο γλυκό δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ωραίο παγωτό. Ειδικά αν είναι σπιτικό, σοκολατένιο, κρεμώδες και ανάμεσα σε μαλακά σοκολατένια μπισκότα. Θα μας δροσίζει γλυκά και νόστιμα όλη την εβδομάδα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Βραστόψαρα

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Φασολάκια

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές με Χυλοπίτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT