Κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, το «κυδωνάτο» -–με χοιρινό αλλά και μοσχάρι, που το έφτιαχναν οι Μικρασιάτες όταν ήθελαν να περιποιηθούν τους καλεσμένους τους – μαγειρεύεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από το Πήλιο έως την Πελοπόννησο ή τα Δωδεκάνησα. Αυτά τα πιάτα σαν του παλιού καιρού επιστρέφουν και στολίζουν όμορφα τα λευκοστρωμένα τραπέζια των γιορτών. Τα γλυκόξινα χειμωνιάτικα φρούτα, όμως που σηκώνουν μπόλικα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλλα, το γαρύφαλλο, πιπέρι Σετσουάν, γλυκόριζα, και όχι μόνο) και που όταν μπαίνουν στον φούρνο, την κατσαρόλα ή τη γάστρα και μοσχοβολάνε, δίνουν τον τόνο σε πολλές ακόμη γιορτινές συνταγές με κρέας και πουλερικά. Ψητά, μελωμένα, μαγειρεμένα σε κρασί, τα κυδώνια είναι τέλειο συνοδευτικό, ενώ πολλές φορές μπαίνουν και στη γέμιση, παρέα με διάφορα υλικά: αποξηραμένα βερίκοκα, κάστανα, μήλα…
ριζότο ή ένα πλούσιο πιλάφι. Μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε και γεμιστά με κιμά, είναι απίθανα νόστιμα.
Δεν είναι μόνο αυτό. Τα κυδώνια μπορούν να λάμψουν με πολλούς ακόμη τρόπους στα γιορτινά τραπέζια. Να μπουν σε μια σαλάτα, να συνδυαστούν με διάφορα τυριά (με ροκφόρ, με βολάκια Άνδρου) σε μια τάρτα, να δώσουν τον τόνο σε ένα