ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Βερίκοκο

Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, το διατηρούμε με διάφορους τρόπους και με τα κουκούτσια φτιάχνουμε λικέρ. Ιδού μερικές ιδέες με το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

20.06.2024
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Βερίκοκο

Όλοι οι λαοί τα αγαπάνε τα βερίκοκα. Σε όλες τις ηπείρους –πλην της Ανταρκτικής– υπάρχουν φυτεμένες βερικοκιές. Δεν το φαντάζεται ίσως κανείς ότι τα δέντρα με τα λευκά λουλούδια και τους χνουδάτους χρυσαφιούς καρπούς, που είναι δεμένοι με το καλοκαίρι, ξεκίνησαν από μια κρύα περιοχή. Κι όμως έτσι είναι: πρωτοκαλλιεργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στην Κίνα και από εκεί πέρασαν στον Καύκασο και στη Μεσόγειο, για να διαδοθούν στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Τα βερίκοκα, που για τους Κινέζους συμβολίζουν τη σοφία –ο Κομφούκιος δίδασκε τους μαθητές τους κάτω από βερικοκιές–, οι Έλληνες της ελληνιστικής εποχής και της ύστερης αρχαιότητας τα έλεγαν πραικόκκια, πρώιμα δηλαδή, μια που ωρίμαζαν νωρίτερα από άλλα φρούτα. Και στα μέρη μας ήταν γνωστά από παλιά.

«Ταΐστε τον βερίκοκα», λέει στους υπηρέτες της η βασίλισσα των ξωτικών σε μια σκηνή από το Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ, όταν θέλει να περιποιηθούν όσο παραπάνω γίνεται τον αγαπημένο της υφαντή. Τα σαρκώδη φρούτα με τη χνουδάτη φλούδα, τα οποία τα πετυχαίνουμε σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί, και έτσι, σκέτα, είναι ένα πολύ ωραίο σνακ, εύκολο στη μεταφορά. Τα παίρνεις άνετα μαζί σου στο γραφείο, στη βόλτα, στη θάλασσα. Αν τα κόψουμε στη μέση, βγάλουμε το κουκούτσι και τα γεμίσουμε με μαλακό κατσικίσιο τυρί, στάζοντάς τους λίγη κρέμα βαλσαμικού ξιδιού, έχουμε έναν θαυμάσιο μεζέ σε ελάχιστο χρόνο. Ψημένα στον φούρνο είναι ένα νόστιμο πασπαρτού: μπορούμε να τα σερβίρουμε με γιαούρτι και γκρανόλα για πρωινό, να τα απλώσουμε μαζί με κάποιο κρεμώδες τυρί σε φρυγανισμένο ψωμί ή να τα απολαύσουμε ως επιδόρπιο με παγωτό βανίλια. Είναι απλό. Παίρνουμε 1 κιλό ώριμα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι και το χυμό από δυο πορτοκάλια, 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας και 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, πασπαλίζουμε τα φρούτα με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 200°C. Η ζάχαρη με τον χυμό φρούτων θα γίνουν ένα παχύ σιρόπι και τα φρούτα θα βγουν μαλακά και σιροπιαστά.

Τα αγαπημένα φρούτα του Ιουνίου και του Ιουλίου, βέβαια, τα χαιρόμαστε με πολλούς ακόμα τρόπους. Προσθέτουν άρωμα και γλύκα σε διάφορα τραταμέντα. Μπαίνουν σε κέικ και σε τάρτες, ταιριάζουν με κρέμα και με σοκολάτα, γίνονται γρανίτα, παγωτό, smoothies και άλλα δροσιστικά – βερικοκάδα ας πούμε. Δίνουν μια ωραία νότα στις καλοκαιρινές σαλάτες, γίνονται σάλτσες και τσάτνεϊ, και συνοδεύουν μαγειρευτά με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί – τα μαροκινό ταζίν με βερίκοκο είναι ονειρεμένα. Και να τα αποξηράνουμε μπορούμε. Θα τα πλύνουμε καλά, θα τα βουτήξουμε σε για 20-25 δευτερόλεπτα νερό που κοχλάζει, θα τα κόψουμε στη μέση, αφαιρώντας τα κουκούτσια, θα τα τοποθετήσουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και θα τα βάλουμε στον φούρνο στους 120° C  γύρω στις 4 ώρες. Aν χρειαστεί, θα τα αφήσουμε λίγο παραπάνω, μέχρι να στεγνώσουν. Άλλοι τρόποι να διατηρηθούν για καιρό είναι να τα κάνουμε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Και τα κουκούτσια, πάντως, δεν χρειάζεται να καταλήξουν στα σκουπίδια, πάντως. Γίνονται ένα ωραιότατο λικέρ με γεύση πικραμύγδαλου. Παρακάτω θα δείτε πως, και πολλές ακόμη ιδέες για αλμυρές και γλυκές παρασκευές με βερίκοκο από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο. Είπαμε, όποτε μπορούμε, δεν πετάμε τίποτα.

Πράσινη σαλάτα με βερίκοκα, κεράσια και κατσικίσιο τυρί

Πράσινη σαλάτα με βερίκοκα και κεράσια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά, ξίδι βαλσαμικό με μέλι Κρήτης, και κατσικίσιο τυρί Θράκης, όλα της σειράς ελληνικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Δροσερή, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, αυτή η σαλάτα συνδυάζει πολλών λογιών πρασινάδες με δύο διαφορετικά φρούτα, βερίκοκα και κεράσια, αμύγδαλα και κατσικίσιο τυρί. Ό,τι πρέπει για τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Για να την ετοιμάσουμε παίρνουμε 6 ώριμα αλλά σχετικά σφιχτά βερίκοκα και 150 γρ. τραγανά γλυκά κεράσια και βγάζουμε τα κουκούτσια και από το μεν και από τα δε. Κόβουμε τα βερίκοκα στα 4 και τα κεράσια στη μέση. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά με το πιρούνι 1 κουτ. γλυκού πικάντικη  μουστάρδα, 30 ml βαλσαμικό ξίδι με μέλι και 10 ml χυμό λεμονιού ώσπου να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά 70 ml ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά λεία σάλτσα. Σε μια σαλατιέρα ή ένα βαθύ μπολ βάζουμε 300 γρ. ανάμεικτα φύλλα από baby σπανάκι, ρόκα και λόλα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα, καβουρδισμένα στον φούρνο στους 160°C για 6 λεπτά και χοντροκοπανισμένα. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σκορπίζουμε από πάνω 100 γρ. κατσικίσιο τυρί κομματιασμένο με τα χέρια.

Σουβλάκια κοτόπουλου με βερίκοκο και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού

Σουβλάκια με κοτόπουλο φιλέτο (στήθος) από τη σειρά «του Χασάπη» και σάλτσα από στραγγιστό γιαούρτι αγελάδος «ΓΑΛΠΟ»

Δοκιμάστε τα αυτά τα γλυκόξινα σουβλάκια κοτόπουλου-βερίκοκου, θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά τους. Είναι ωραία ιδέα και για μια βραδιά με φίλους στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε 4-6 μικρά σφιχτά ώριμα βερίκοκα κομμένα στη μέση. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε 60 ml ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας σουμάκ, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο και ξύσμα από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε 700 γρ. κοτόπουλο στήθος (μπορούμε να βάλουμε και μπούτι, ανάλογα με το τι προτιμάμε), σε κύβους 2 εκατοστών, το βάζουμε στο μπολ και το ανακατεύουμε με το μείγμα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Εντωμεταξύ, ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο, 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για να φτιάξουμε το γλάσο. Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου εναλλάξ με τα βερίκοκα σε 8 μεταλλικά καλαμάκια, τα αλατοπιπερώνουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 9 λεπτά αν είναι φιλέτο από στήθος ή περίπου 14 αν είναι από μπούτι, γυρίζοντας τα μια-δυο φορές στο ενδιάμεσο. Πριν τα βγάλουμε, αλείφουμε το κοτόπουλο με το γλάσο και ψήνουμε για ένα λεπτό ακόμη, ούτως ώστε να καραμελώσει ελαφρά. Τα βγάζουμε, τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο γλάσο. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε τα σουβλάκια με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού: ανακατεύουμε 1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό, ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού,  ¼  κουτ. γλυκού αλάτι, ¼  κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μπούκοβο και είναι έτοιμη.

Κέικ με βερίκοκα και βανίλια

Κέικ βερίκοκου με αυγά αχυρώνα και βούτυρο Δράμας «Νώμα», καθώς επίσης καστανή ζάχαρη «Belbake»

Τώρα που τα βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε αυτό το ζουμερό, φρουτένιο, αρωματικό κέικ. Παίρνουμε 8 ώριμα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 40 γρ. άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκατοστών. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 180 γρ. βούτυρο μαζί με 80 γρ. μαύρη ζάχαρη και 60 γρ. άχνη και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, για 2 – 3 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το βούτυρο και γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα-ένα 4 αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για αρκετά λεπτά, και 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, έως ότου έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 40 γρ. αλεύρι αμυγδάλου σε 2 – 3 δόσεις, ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ ή μία κουτάλα, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Τοποθετούμε τα βερίκοκα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, πάνω από το μείγμα, πιέζοντας τα ελαφρά. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Βερίκοκα ποσέ με γιαούρτι και φυστίκια

Βερίκοκα ποσέ σερβιρισμένα μέλι θυμαρίσιο νήσων Αιγαίου της σειράς «Νώμα» και ανάλατα φυστίκια κελυφωτά «Alesto»

Ένα γλυκάκι δροσιστικό που φτιάχνεται στο πι και φι! Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 600 ml φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί, 4 κουτ. σούπας μέλι και 5 κλαδάκια θυμάρι και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Πλένουμε, κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια από 10 βερίκοκα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε με γιαούρτι και κοπανισμένα φιστίκια κελυφωτά.

Εύκολη μαρμελάδα βερίκοκο

Σε μια φέτα ψωμί, με λίγο βούτυρο, η μαρμελάδα βερίκοκο είναι το πιο ωραίο πρωινό. Κι όταν είναι σπιτική είναι ακόμη καλύτερη. Με πολλά μυρωδικά μπορούμε να την αρωματίσουμε, εδώ όμως την προτιμάμε απλή – έτσι αρέσει και στα παιδιά. Βάζουμε 1 κιλό βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, τα ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσουν. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Προσθέτουμε ½ κούπα  χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Βάζουμε τη μαρμελάδα καυτή μέσα σε ένα μεγάλο ή δύο-τρία μικρότερα αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι το χείλος. Τα κλείνουμε ερμητικά και τα τοποθετούμε ανάποδα, πάνω στο καπάκι τους, μέχρι να κρυώσουν.

Λικέρ βερίκοκο

Όποτε τρώμε βερίκοκα, τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική, τα κουκούτσια τα κρατάμε. Κι όταν μαζέψουμε καμιά 150αριά, φτιάχνουμε λικέρ. Τα σπάμε, παίρνουμε τα μικρά αμυγδαλάκια που κρύβουν στο εσωτερικό τους, τα βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει καλά μαζί με 1 λίτρο κονιάκ και το αφήνουμε 35-40 μέρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Όταν περάσει ο απαραίτητος καιρός, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη και 350 ml νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αφού αφήσουμε πρώτα το σιρόπι να κρυώσει, σουρώνουμε το κονιάκ, το ανακατεύουμε με το σιρόπι και το βάζουμε σε μπουκάλια. Το ανοίγουμε μετά από 2 μήνες. Το σερβίρουμε ως κέρασμα ή μετά το φαγητό, αλλά το βάζουμε και σε κοκτέιλ.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT