ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μπάμιες

Αγαπημένες του καλοκαιρινού τραπεζιού, μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Ιδού μερικές ωραίες ιδέες από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο για μπάμιες μελωμένες και τραγανές και κάποιοι τρόποι για να τις διατηρήσουμε για καιρό.

22.07.2024
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μπάμιες

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς μπάμιες λαδερές, με εκείνη τη νόστιμη ντοματένια σαλτσούλα για βούτες, και λίγη φέτα, δε νοείται. Τα νόστιμα, γλυκοφάγωτα λαχανικά (εντάξει, στην πραγματικότητα ανήκουν στα φρούτα) που από την Ανατολική Αφρική ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια διαδόθηκαν στις κουζίνες της Μεσογείου είναι από τα χαρακτηριστικά υλικά της θερινής μας κουζίνας. Οι μπάμιες είναι θαυμάσιες και κοκκινιστές και λεμονάτες, στο ταψί και στην κατσαρόλα, είτε σκέτες είτε ενισχυμένες. Θα τις βάλουμε σε ένα τουρλού με λαχανικά, θα τις φτιάξουμε και με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κουνέλι αλλά και με ψάρι – από φαγκρί μέχρι γαύρο. Δεν είναι μόνο στα μέρη μας δημοφιλείς όμως. Στην Αμερική τις αγαπάνε ιδιαίτερα, το ίδιο και σε χώρες της Ασίας. Στη Νέα Ορλεάνη μπαίνουν συχνά στην περίφημη σούπα gumbo, με θαλασσινά και κάποιες φορές και λουκάνικα, ενώ σε διάφορες πολιτείες του Νότου τις κάνουν τηγανητές με μια χρυσαφιά κρούστα από καλαμποκάλευρο και γαλέτα, στη Βραζιλία τις μπλανσάρουν και τις σερβίρουν ως σαλάτα, με μια ελαφριά βινεγκρέτ, στην Ινδία και στη Μαλαισία τις μαγειρεύουν με ένα σωρό μπαχαρικά. Η γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα τούς πάει πολύ, άλλωστε, όπως και ο ξερός κόλιανδρος, το τσίλι, ο κουρκουμάς ή το κάρι.

Πολλά μπορούμε να φτιάξουμε με τις φρέσκες μπάμιες που βρίσκουμε στην αγορά τους θερινούς μήνες. Τώρα, Ιούλιο-Αύγουστο, είναι στα καλύτερά τους. Πρώτα βέβαια θα πρέπει να τις τις καθαρίσουμε. Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει λίγη προσοχή. Κόβουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι το κοτσανάκι και τη βάση του, το, ας το πούμε έτσι, κεφαλάκι, και το «ξεφλουδίζουμε» περιμετρικά, αφήνοντας έναν κώνο. Έχουμε τον νου μας να μην τον τρυπήσουμε γιατί θα ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα. Και αν θέλουμε να γλυτώσουμε τα «σάλια» που βγάζουν οι μπάμιες –αυτή η βλεννώδης ουσία η οποία βοηθά τους σπόρους να διατηρήσουν την υγρασία τους, και η οποία παρεμπιπτόντως «δένει» και σούπες όπως η gumbo, είναι ο λόγος που ορισμένοι δεν τις συμπαθούν– υπάρχει λύση. Οι παλιές νοικοκυρές τις άπλωναν στον ήλιο για λίγες ώρες, ραντισμένες με ξίδι, εμείς μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα βάζοντάς τις στον φούρνο: τις περιχύνουμε με ξίδι, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στους 140°C για περίπου 30 – 45 λεπτά. Έτσι στεγνώνουν και περιορίζεται η βλέννα.

Στον φούρνο μπορούν επίσης να γίνουν ένα πολύ ωραίο σνακ. Τον προθερμαίνουμε στους 220°C, στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω του μισό κιλό καθαρισμένες μπάμιες, κομμένες σε χοντρούτσικες ροδέλες. Τις ραντίζουμε με ένα μείγμα φτιαγμένο με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, ½ κουτ. γλυκού πιπέρι, ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη, 1 ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Γίνονται πολύ γευστικές. Και στο τηγάνι πάντως γίνονται ωραιότατες – παρακάτω θα βρείτε δυο διαφορετικές συνταγές, που μπορείτε να εντάξετε στο καλοκαιρινό σας διαιτολόγιο, μαζί με μερικές ακόμη ιδέες από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, για να αξιοποιήσετε τις φρέσκες μπάμιες με διάφορους τρόπους. Αν τώρα θέλετε να τις διατηρήσετε για περισσότερο καιρό, μπορείτε να τις κάνετε ξιδάτες, φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό μεζεδάκι για τσίπουρο. Άλλος τρόπος να συντηρηθούν είναι να τις κάνετε λιαστές, όπως πωλούνται στα παζάρια της Mέσης Ανατολής και στις αγορές του Αμερικάνικου Νότου. Το έκαναν και εδώ οι παλιοί: τις περνούσαν από κλωστή, τις άφηναν στον ήλιο για να στεγνώσουν και ύστερα τις φύλαγαν για το χειμώνα. Υπάρχει βέβαια πάντα και η κατάψυξη. Καλό είναι να τις ζεματίσουμε για 3 – 4 λεπτά σε ελαφρώς αλμυρό νερό πριν τις καταψύξουμε.

Τηγανητές μπάμιες με δύο τρόπους

Τηγανητές μπάμιες με κουρκούτι και σάλτσα με στραγγιστό γιαούρτι «ΓΑΛΠΟ» (αριστερά) και τηγανητές μπάμιες με κρούστα Κεφαλογραβιέρας Π.Ο.Π Αμφιλοχίας της σειράς ελληνικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Τραγανές-τραγανές, είναι ωραιότατες. Σε ένα τέταρτο είναι έτοιμες, βάζεις στο πλάι τους και μια κρύα μπίρα και έχεις ένα ωραίο σνακ για τσιμπολόγημα, που αρέσει ακόμη και σε όσους δεν τρώνε τις μπάμιες. Μπορούμε να τις κάνουμε με διάφορους τρόπους. Εδώ έχουμε δύο, για να διαλέξετε όποιον προτιμάτε.

Μια ιδέα είναι οι μπάμιες με τραγανή κρούστα τυριού. Εύκολες είναι! Πλένουμε και καθαρίζουμε 500 γρ. φρέσκες μπάμιες, τις κόβουμε σε κομμάτια 1,5 εκατ. και τις αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε 2 αυγά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα (ή πεκορίνο). Περνάμε τις μπάμιες από το αυγό και μετά από το μπολ με το τυρί, και μετά τις βάζουμε στο τηγάνι (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε 3-4 χωριστές παρτίδες) ή στη φριτέζα. Δεύτερη ιδέα, που επίσης δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, είναι οι μπάμιες με κουρκούτι και πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού. Και εδώ ξεκινάμε με τον ίδιο τρόπο, πλένουμε και καθαρίζουμε 500 γρ. μπάμιες. Ρίχνουμε σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ¾ φλιτ. καλαμποκάλευρο, ¼ κουτ. γλυκού αλάτι, ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη, ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, ¼ κουτ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 350 ml. μπίρα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, για να φτιάξουμε το κουρκούτι. Το αφήνουμε μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Βουτάμε μια μια τις μπάμιες στο κουρκούτι και τις γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Τις τηγανίζουμε σε παρτίδες των 8-10 κομματιών. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το λάδι και τις σερβίρουμε με μια απλή σος γιαουρτιού που ετοιμάζουμε ανακατεύοντας 1 φλιτζ. γιαούρτι, 3-4 κουτ. γλυκού σάλτσα sriracha και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.

 

Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα

Κοτόπουλο Ιωαννίνων με μπάμιες, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά Κρήτης και Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου, όλα της σειράς «Νώμα»

Κλασικό και αγαπημένο φαγητό, νόστιμο, θρεπτικό, γίνεται και στην κατσαρόλα και στον φούρνο και είναι ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι. Εδώ προτιμάμε τη γάστρα – οι μπάμιες μελώνουν υπέροχα και το κοτόπουλο γίνεται πολύ ζουμερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό. Καθαρίζουμε 750 γρ. μπάμιες, τις ζεματίζουμε για 5 – 6 λεπτά και τις σουρώνουμε καλά. Κόβουμε ένα κοτόπουλο σε 8 κομμάτια και το ροδίζουμε σε ένα τηγάνι σε 80 ml ελαιόλαδο γυρίζοντας τα κομμάτια από όλες τις πλευρές. Όταν πάρουν χρώμα, τα βάζουμε σε μια γάστρα και προσθέτουμε και τις μπάμιες. Σε ένα άλλο τηγάνι τσιγαρίζουμε 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και αυτή, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας πελτέ, 4 ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες με τα νερά τους τους και 250 ml νερό, ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο σκεύος μαζί με 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο, αλάτι και πιπέρι και 50 ml ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά ακόμη.

Φριτάτα με μπάμιες σε ατομικές μερίδες

Φριτάτα με μπάμιες, φτιαγμένη με αυγά αχυρώνα, Κεφαλοτύρι Μυτιλήνης και Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π., όλα προϊόντα της σειράς «Νώμα»

Οι μπάμιες ταιριάζουν πολύ με τα αυγά. Και μια ομελέτα με μπάμιες μπορούμε να φτιάξουμε, βάζοντάς της και λίγο δυόσμο, και σερβίροντάς τη με ζυμωτό ψωμί, και μια φριτάτα φούρνου όπως αυτή εδώ, που ψήνεται σε θήκες για μάφιν και φτάνει στο τραπέζι ήδη μεριδοποιημένη. Για να την ετοιμάσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά 1 φλιτζ. μπάμιες κομμένες σε ροδελίτσες. Σε ένα μπολ χτυπάμε 6 αυγά, ½ φλιτζ. γάλα, ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι, ½ κουτ. γλυκού αλάτι, ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη, ½ κουτ. γλυκού ρίγανη. Προσθέτουμε φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα και τριμμένο κεφαλοτύρι ανακατεμένα. Βάζουμε το μείγμα του αυγού στην ειδική θήκη, ψήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως. Τείνει να κολλάει λίγο η φριτάτα, αν χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι βουτύρου θα βγει πιο εύκολα.

Μοσχαράκι κατσαρόλας με μπάμιες, μπαχαρικά και ρύζι

Βόειο κρέας (σπάλα σε κύβους) από τη σειρά «Του χασάπη» με μπάμιες και κανέλα «Κania» στην κατσαρόλα, σερβιρισμένο με ρύζι parboiled Θεσσαλονίκης «Νώμα»

Το κοτόπουλο είναι κλάσικ, και με μοσχάρι όμως είναι ωραίες οι μπάμιες, και αυτό το πιο μπαχαράτο φαγητό, που εμπνέεται από τις ινδικές συνταγές, το αποδεικνύει και με το παραπάνω. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε 750 γρ. καθαρισμένες μπάμιες για περίπου 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 100 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους των 4 εκατοστών για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε 4 τριμμένες ντομάτες, 400 ml ζωμό κότας, 1 μεγάλο δαφνόφυλλο, ένα ξυλάκι κανέλα (αν θέλουμε βάζουμε και αλεσμένη), δυο γαρίφαλοκαρφα, 1 κουτ. γλυκού ξερό κόλιαδρο, 2 κουτ. γλυκoύ αλάτι και ½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα διαλυθούν. 10 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε1 φλιτζ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με ρύζι parboiled ή basmati.

 

Μπάμιες στο ξίδι

Αυτό το τραγανό, τουρσί κάνει πολύ ωραία παρέα στο ούζο ή στο τσίπουρο. Για να το φτιάξουμε βάζουμε ½ κιλό μπάμιες, 1 μικρή σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες και 1 καυτερή πιπερίτσα σε ένα μεγάλο καθαρό βάζο. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 1 φλιτζ. νερό, 1 φλιτζ. μηλόξιδο και 2 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό. Όταν πάρουν βράση και διαλυθεί το αλάτι, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα στο βάζο, αφήνοντας ένα εκατοστό από το καπάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε 3-4 εβδομάδες πριν τα ανοίξουμε. Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, ανάλογα με το τι μας αρέσει, όπως μαύρο ή ροζ πιπέρι, μπούκοβο, σπόρους μουστάρδας ή σπόρους μάραθου.

 

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT