ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Καρπούζι

Από το πιο ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού δεν πετάμε τίποτα. Σ' αυτές τις συνταγές από τη Lidl Eλλάς και τον Γαστρονόμο το αξιοποιούμε και το απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους.

22.08.2024
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Καρπούζι

Έγραφε ο Μαρκ Τουέιν στο βιβλίο του «Γουίλσον ο Σαΐνης» ότι το καρπούζι του αμερικάνικου Νότου βασιλεύει με τη χάρη του Θεού πάνω σε όλους τους καρπούς της γης κι ότι όταν κάποιος το έχει δοκιμάσει, ξέρει τι τρώνε οι άγγελοι. Ίσως να το επαίνεσε λίγο παραπάνω, αλλά δύσκολο να τον αδικήσεις. Πολλοί έχουν αδυναμία στο ζουμερό, δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού, με την καλοδεχούμενη γλύκα. Δεν ήταν έτσι πάντα. Πριν 5.000 στην Αφρική –εκεί πρωτοεμφανίστηκε, για να ταξιδέψει μετά σε όλο τον κόσμο– ήταν πικρό. Ένας πρόγονος σκληρός, ανθεκτικός στην ξηρασία, πηγή νερού για ανθρώπους και ζώα στην έρημο Καλαχάρι. Όταν άρχισε να καλλιεργείται πιο συστηματικά, γλύκανε. Στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί ταφικές επιγραφές που απεικονίζουν οβάλ σχήματος καρπούζια. Τις θεραπευτικές τους ιδιότητες του φρούτου, που σιγά σιγά διαδόθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις εξήραν ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης. Ήταν ήδη γνωστό στην Ινδία, όταν οι Μαυριτανοί το εισήγαγαν στην Ιβηρική Χερσόνησο τον 13ο αιώνα. Μέχρι τον 17ο φυτεύτηκε ευρέως στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι άποικοι καθώς και το δουλεμπόριο από την Αφρική το έφεραν στον Νέο Κόσμο, οπότε έφτασε στο πιάτο του Τουέιν.

Είναι γλυκά πλέον τα καρπούζια, που καλλιεργούνται συστηματικά σε πολλά μέρη του πλανήτη. Πότε όμως είναι πιο γλυκά; Το σημείο τους που ακουμπάει στο χώμα, όταν είναι ακόμη στο χωράφι βοηθάει πολλές φορές να καταλάβουμε σε ποιο σημείο της ανάπτυξης του βρίσκονται. Συνήθως αν είναι ασπριδερό θέλουν κι άλλο χρόνο για να ωριμάσουν ενώ αν έχει κίτρινες ανταύγειες έτοιμα για φάγωμα. Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν είναι ώριμα είναι να χτυπήσουμε την επιφάνειά τους με το δείκτη του χεριού μας. Θα πρέπει ο ήχος που παράγεται να είναι σχετικά βαρύς. Το καρπούζι μπορούμε να το συντηρήσουμε σε δροσερό μέρος για 2 με 3 εβδομάδες, μόλις όμως το κόψουμε, θα πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη και να το καταναλώσουμε εντός 2-3 ημερών.

Το ζουμερό θερινό φρούτο το τρώμε σκέτο, σε φρουτοσαλάτες, το βάζουμε σε γλυκά, όπως η καρπουζόπιτα, παραδοσιακό τραταμέντο σε διάφορα κυκλαδονήσια, σε τάρτες, ζελέ, γλυκά ψυγείου, κάνουμε με αυτό γρανίτες, σορμπέ και παγωτά. Χωρίς καρπούζι με φέτα, δεν περνάει καλοκαίρι, ενώ είναι πολύ ωραία προσθήκη στη χωριάτικη. Κι αν θέλουμε κάτι πιο ασυνήθιστο, μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό μια δροσιστική κρύα σούπα ή να το ψήσουμε. Με ένα πέρασμα από τη σχάρα καραμελώνουν τα σάκχαρά του και γίνεται πολύ ωραίο. Αν τώρα θέλουμε να το διατηρήσουμε για καιρό, μια μαρμελάδα είναι καλή ιδέα, το ίδιο και το γλυκό του κουταλιού. Το τελευταίο είναι ένα νόστιμος τρόπος να μην πετάξουμε την φλούδα. Και τα κουκούτσια ακόμη μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο. Μετά τα βουτάμε σε αλατισμένο νερό, τα περνάμε από το τηγάνι ή τον φούρνο, να ψηθούν και να τραγανίσουν, και τα τρώμε σαν πασατέμπο. Παρακάτω θα βρείτε διάφορες ωραίες ιδέες με καρπούζι από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, αλμυρές και γλυκές.

 

Σαλάτα με καρπούζι, ντοματίνια, φέτα και χαρουποπαξίμαδα

Σαλάτα με καρπούζι, ντομάτα και ντοματίνια, με φέτα ΠΟΠ Χαλκιδικής, ντακάκια με χαρούπι από την Κρήτη και ντρέσινγκ με θυμαρίσιο μέλι νήσων Αιγαίου, όλα από τη σειρά «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Καρπούζι και φέτα είναι τέλειος συνδυασμός – έχει τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού. Το αγαπημένο αλμυρόγλυκο ντουέτο πρωταγωνιστεί σ’ αυτή τη δροσερή και χορταστική σαλάτα, που ετοιμάζεται στο πι και φι. Μπορούμε να τη βάλουμε στη μέση του τραπεζιού, μπορούμε να τη φτιάξουμε κι όποτε θέλουμε ένα ελαφρύ γεύμα για το μεσημέρι ή το βράδυ. Σε ένα μπολ βάζουμε150 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση,  2 κρύες φέτες καρπούζι (περίπου 350 γρ. χωρίς τη φλούδα και τα κουκούτσια), κομμένες σε μεγαλούτσικα κυβάκια, 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο,150 γρ. σπασμένα χαρουποπαξίμαδα και 200 γρ. φέτα σκληρή κομμένη σε κυβάκια, 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο και περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθεί το καρπούζι και σερβίρουμε.

 

Τάκος με κοτόπουλο και salsa με καρπούζι

Τάκος με κοτόπουλο φιλέτο από τη σειρά «του χασάπη» μαριναρισμένο με μέλι Kρήτης και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά της σειράς «Νώμα»

Παίρνουμε τορτίγιες, κοτόπουλο, καρπούζι πιπεριές, και φτιάχνουμε αυτά τα εύκολα τάκος, που είναι πολύ ωραία ιδέα για μια καλοκαιρινή βραδιά με φίλους στο μπαλκόνι ή στη αυλή, ιδίως με τις απαραίτητες μπίρες για συνοδεία. Πρώτα ετοιμάζουμε τη salsa. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια 600 γρ. καρπούζι και 1 μικρό κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε 1 πορτοκαλί πιπεριά και 1 καυτερή πιπεριά (χαλαπένιο ή όποια άλλη μας αρέσει), προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και το χυμό από ένα λάιμ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Παίρνουμε 900 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο. Φτιάχνουμε ένα μείγμα ανακατεύοντας 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τον χυμό 1 λάιμ, 2 κουτ. σούπας μέλι, 1 ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη και 1 ½ κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη και καλύπτουμε με αυτό το φιλέτο του κοτόπουλου και το αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να μαριναριστεί.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε τη σχάρα του γκριλ. Απλώνουμε τα φιλέτα στη σχάρα και τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά από τη μία και άλλο τόσο από την άλλη. Αν θέλουμε, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περνάμε με ένα πινελάκι με sweet chilli sauce πριν τα κόψουμε σε λωρίδες. Ζεσταίνουμε μικρές τορτίγιες στη σχάρα για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Γεμίζουμε τις τορτίγιες με το κοτόπουλο και τη σάλτσα, προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο κόλιανδρο, και σερβίρουμε.

 

Τσίζεϊκ με ζελέ από καρπούζι

Τσίζκεϊκ με βούτυρο Δράμας «Νώμα», φρέσκο γάλα και γιαούρτι ΓΑΛΠΟ, καλυμμένο με ζελέ καρπούζι

Είναι ένα πολύ δροσερό καλοκαιρινό γλυκό, ένα ωραίο αντίδοτο στις ζέστες που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Έχει λίγη αναμονή για να παγώσουν οι στρώσεις αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ξεκινάμε από τη βάση. Αλέθουμε 200 γρ. μπισκότα digestive στον πολυκόφτη και τα ανακατεύουμε με 80 γρ. λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22 εκ. πιέζοντάς το ελαφρώς προς τα κάτω και τη στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ 500 γρ. τυρί κρέμα, 150 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και μόλις αφρατέψει η κρέμα προσθέτουμε 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και το χυμό από 1 λάιμ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μουλιάζουμε 2 φύλλα ζελατίνης σε νερό για 5 λεπτά και τα στύβουμε. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 80 ml γάλα, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα τυριού σταδιακά και το ξύσμα από το λάιμ που στύψαμε, ανακατεύουμε, το απλώνουμε πάνω από τη βάση και το βάζουμε στο ψυγείο.

Είναι ώρα για το ζελέ καρπούζι. Βάζουμε στο μπλέντερ 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από τα κουκούτσια και κομμένο σε κομμάτια και 1 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Τα χτυπάμε καλά και σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, πιέζοντας απαλά με ένα κουτάλι. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 60 ml νερό με 110 γρ. ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μουλιάζουμε 7 ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στύβουμε με τα χέρια μας, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό μείγμα και προσθέτουμε τον χυμό καρπουζιού-τζίντζερ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν οι ζελατίνες και αποσύρουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, το απλώνουμε πάνω από την κρέμα και πίσω στο ψυγείο. 6 ώρες μετά μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό.

Σπιτική μαρμελάδα καρπούζι

Σπιτική μαρμελάδα με λικέρ μαστίχα «Νώμα» και μανούρι Π.Ο.Π. Θεσσαλίας «Νώμα»

Δεν είναι από τις πιο κλασικές μαρμελάδες, αλλά είναι νόστιμη και ιδιαίτερα αρωματική. Για να τη φτιάξουμε το πρώτο που κάνουμε είναι να πολτοποιήσουμε 1 κιλό ψίχα καρπουζιού από την οποία έχουμε βγάλει τα κουκούτσια σε έναν πολυκόφτη. Μετά βάζουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα με 700 γρ. ζάχαρη και το χυμό από ένα λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε 25 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες με 50 γρ. ζάχαρη. Tα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και για 15 λεπτά ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας και το αφήνουμε για ένα λεπτό ακόμη πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ένα κόλπο για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα είναι να ρίξουμε 1 κουταλιά σε ένα πιάτο που είχαμε προηγουμένως αφήσει στο ψυγείο να κρυώσει και να τραβήξουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας: αν μένει «δρόμος» που δεν ενώνεται γρήγορα, σημαίνει ότι η μαρμελάδα έχει δέσει. Αν δεν χρειάζεται να τη βράσουμε άλλο, την αφήνουμε να κρυώσει. Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα αφήνοντας 1 εκατοστό από το χείλος και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Δοκιμάστε την με ζυμωτό ψωμί με μανούρι – είναι πολύ ωραίος συνδυασμός.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι

Είναι το τέλειο zero waste γλυκό του κουταλιού το καρπούζι, μια που το φτιάχνουμε την φλούδα, αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό πράσινο κομμάτι έτσι ώστε να μείνει το άσπρο μέρος του φλοιού. Το κόβουμε σε μπαστουνάκια και τα ζυγίζουμε – θέλουμε 1 κιλό. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και έπειτα τα απλώνουμε σε πετσέτα κουζίνας, ώστε να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 ½ κιλό μέλι και μισό κιλό ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι. Προσθέτουμε το καρπούζι και το αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Με λίγο γιαουρτάκι είναι θαύμα.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT