ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μυστικά και tips για τους ξηρούς καρπούς: από το καβούρδισμα ως τη συντήρηση

Σας αρέσουν οι ξηροί καρποί; Και σ' εμάς! Γι' αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία να διαβάζουμε και να δοκιμάζουμε χρήσιμα tips γι' αυτούς. Σαν κι αυτά που σας δίνουμε...

13.01.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Μυστικά και tips για τους ξηρούς καρπούς: από το καβούρδισμα ως τη συντήρηση

Και ποιος δεν αγαπά τους ξηρούς καρπούς; Τους τρώμε σκέτους σαν σνακ, τους βάζουμε στη σαλάτα, στο γιαούρτι, ακόμα και στα φαγητά και τα γλυκά μας. Ξέρετε, όμως, πώς να τους διαχειριστείτε σωστά; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.

Το καβούρδισμα το σωστό

Όταν καβουρδίζουμε ξηρούς καρπούς προσέχουμε το εξής: όταν πια έχουν ροδίσει καλά τους βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι ή το ταψί γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσουν και να αποκτήσουν μυρωδιά καμένου.

Πώς αλέθουμε ή χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς

Όταν θέλουμε να τρίψουμε ξηρούς καρπούς σε μέτρια ή σε χοντρά κομμάτια (δηλαδή όχι σε σκόνη), οι πολυκόφτες δεν βολεύουν, γιατί δεν μας δίνουν ομοιόμορφο αποτέλεσμα: οι ξηροί καρποί στο κάτω μέρος αλέθονται σε ψιλά κομμάτια, ενώ οι επάνω παραμένουν ολόκληροι και όσο επιμένουμε τόσο περισσότερο τρίβονται σε σκόνη.

Μια λύση είναι να τους κοπανίσουμε στο γουδί, αλλά θα πρέπει να τους ρίχνουμε λίγους-λίγους. Μια άλλη λύση, πιο δύσκολη και χρονοβόρα, είναι να τους κόψουμε έναν-έναν με το μαχαίρι, το οποίο φυσικά είναι αρκετά κουραστικό. Η καλύτερη λύση είναι να τους απλώσουμε ανάμεσα σε πετσέτες ή σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και να τους πιέσουμε από πάνω με έναν χοντρό πλάστη, όπως θα κάναμε για να ανοίξουμε φύλλο. Έτσι σπάνε πολύ εύκολα και σε σχεδόν ομοιόμορφα κομμάτια, αφού κάθε ξηρός καρπός δέχεται ταυτόχρονα την ίδια πίεση.

Για να αλέσουμε τους ξηρούς καρπούς σε λεπτή σκόνη τους χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Προσοχή: δεν επιμένουμε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται στο χτύπημα, γιατί έτσι θα βγάλουν οι ξηροί καρποί τα «λάδια» τους και η πούδρα θα μετατραπεί σε πάστα. Για τον ίδιο λόγο, αλέθουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί είναι καλό να προτιμάμε το άγριο ρύζιΓιατί είναι καλό να προτιμάμε το άγριο ρύζι

Πώς τους συντηρούμε σωστά

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί αλλοιώνονται (ταγγίζουν) όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Αν αγοράζουμε χύμα ξηρούς καρπούς, τους διατηρούμε ερμητικά κλεισμένους σε δοχεία με καλό κλείσιμο, που να τους χωρούν ακριβώς, κατά προτίμηση από γυαλί. Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικούς περιέκτες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθότι το λίπος που περιέχουν οι ξηροί καρποί αλληλεπιδρά πολύ έντονα με το πλαστικό. Οι ξηροί καρποί που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε συσκευασίες από ειδικό πλαστικό. Αν δεν τους καταναλώσουμε αμέσως, τους διατηρούμε σε αυτή τη συσκευασία, φροντίζοντας να αφαιρέσουμε τον αέρα όσο γίνεται καλύτερα και να σφραγίσουμε τη συσκευασία με ένα πλαστικό κλιπ. Για να επιμηκύνουμε τοn χρόνο ζωής τους, είναι προτιμότερο να τους αποθηκεύουμε ερμητικά κλεισμένους στο ψυγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦυσική συντήρηση στο σπίτι: Οδηγίες και 14 φρουτένιες συνταγέςΦυσική συντήρηση στο σπίτι: Οδηγίες και 14 φρουτένιες συνταγές

Το ξεφλούδισμα των αμυγδάλων

Aν μια συνταγή απαιτεί αμύγδαλα ασπρισμένα ή λευκά (δηλαδή χωρίς τη φλούδα) κι έχουμε μόνο με τη φλούδα τους, μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε μόνοι μας εύκολα ως εξής: τα ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 – 3 λεπτά. Τα σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα ξεφλουδίζουμε με τα δάχτυλά μας. Η φλούδα έχει χαλαρώσει από το ζεμάτισμα και γλιστρά πολύ εύκολα.

Καρυδάτες συμβουλές

– Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καρυδόψιχας, ιδιαίτερα αν δεν έχετε δροσερό δωμάτιο για να τις διατηρήσετε. Την ποσότητα που έχετε, φυλάξτε την καλά κλεισμένη σε τενεκεδένιο ή πλαστικό κουτί σε μια δροσερή γωνιά ή στο ψυγείο.

– Αν έχετε πολλά καρύδια άσπαστα, φουρνίστε τα στους 170° C για 45 λεπτά και έτσι θα διατηρηθούν για πολύ καιρό χωρίς να ταγκίσουν.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT