Κατά τη διάρκεια της νηστείας όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά στην πλειονότητα των ατόμων που νηστεύουν συμβαίνει το αντίθετο. Βασική αιτία είναι η δυσκολία τού να αισθανθούμε χορτάτοι, με συνέπεια να αυξάνουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Το γεγονός συνήθως αποδίδεται στην αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες, που παραμένουν για περισσότερη ώρα στο στομάχι μέχρι την ολοκλήρωση της πέψης, δημιουργώντας κορεσμό για περισσότερες ώρες. Έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα θερμιδοφόρα.
Τι να προσέξουμε αν νηστεύουμε
- Ελέγχουμε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε στα νηστήσιμα φαγητά. Η περίσσεια λαδιού στα όσπρια, στα λαδερά, στις σαλάτες και γενικότερα στο νηστήσιμο τραπέζι μάς δίνει πολλές θερμίδες. 1 – 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές. Επίσης, διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα περιεχόμενα λιπαρά.
- Καταναλώνουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ολικής αλέσεως τρόφιμα μάς κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
- Καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια, λαχανικά και χόρτα αντί για σκέτα ζυμαρικά ή ρύζι στα κύρια γεύματά μας, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας των πρώτων σε φυτικές ίνες.
- Επιλέγουμε νηστήσιμες πρωτεϊνούχες τροφές, ώστε να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας και να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη νηστεία (και περιέχουν πρωτεΐνη) είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το ρύζι, τα μανιτάρια, το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι – σε ελεγχόμενες βέβαια ποσότητες, γιατί έχουν πολλές θερμίδες).
- Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβυθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, μακαρονάδα με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι) αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που μας χορταίνουν και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
- Προτιμάμε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή φρούτων στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με τους χυμούς (συσκευασμένους ή φρεσκοστυμμένους).
- Επιλέγουμε σνακ όπως παστέλι ή ολικής αλέσεως αρτοσκευάσματα που μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λίγο ταχίνι. Προσέχουμε όμως πάντα την ποσότητα.