Τα γεμιστά λαχανικά, και δη τα καλοκαιρινά, είναι κατηγορία φαγητού που συναντάμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υπάρχουν κοινά υλικά, λ.χ. τα λαχανικά περιέκτες, το κρεμμύδι που γλυκαίνει και ενυδατώνει τη γέμιση, τα φρέσκα μυρωδικά που δίνουν τον τόνο στο φαγητό, αλλά και αρκετές, ενδιαφέρουσες διαφορές.
Στον Λίβανο, ας πούμε, φτιάχνουν μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια και σάλτσα ταχινιού, ενώ στην Ισπανία γεμίζουν κόκκινες πιπεριές με το εθνικό τους ψάρι, τον παστό μπακαλιάρο. Στην Ιταλία, το κυρίαρχο μυρωδικό είναι ο βασιλικός, ενώ οι γαλλικές μελιτζάνες provencal θυμίζουν το δικό μας ιμάμ, μόνο που εκεί βάζουν, εκτός από κρεμμύδια και ντομάτα, ελιές και κάππαρη στη γέμιση, προσθήκη που δίνει πολύπλοκο χαρακτήρα στο φαγητό. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν κιμά – σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι το βασικό υλικό της γέμισης – ή κρέας κομμένο σαν τας κεμπάπ, όπως στην περίπτωση των γαλλικών κολοκυθιών barquette. Με τη βοήθεια των σεφ του περιοδικού ετοιμάσαμε μια συλλογή από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά γεμιστά της Μεσογείου, τις συνταγές των οποίων παραθέτουμε στις σελίδες που ακολουθούν.