Ποιός δεν λαχταράει σπιτική, φρεσκοψημένη πίτσα; Το Σαββατοκύριακο που έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω μπορούμε να της αφιερώσουμε την προσοχή που της αξίζει, ξεκινώντας από ένα χειροποίητο ζυμάρι που θα κάνει τη διαφορά. Αν σας φαίνεται βουνο ρίξτε μια ματιά στις συνταγές που ακολουθούν και θα αλλάξετε γνώμη. Το σπιτικό ζυμάρι θέλει τον χρόνο του αλλά δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο – ακόμα και ζύμη με 2 υλικά που γίνεται μέσα σε 5 λεπτά σας έχουμε! Αφού δε ετοιμάσετε το ζυμάρι, το παιχνίδι ξεκινάει! Ωραία τυριά και αλλαντικά, λαχανικά της εποχής και ιδιαίτεροι συνδυασμοί υλικών κάνουν κάθε πίτσα ξεχωριστή. Πειραματιστείτε και βρείτε την καινούργια σας αγαπημένη.

Η πιο εύκολη και απλή βασική ζύμη για πίτσα από τον Χριστόφορο Πέσκια

Υλικά (για1 πίτσα διαμέτρου 36-38 εκ.): 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 70 ml νερό χλιαρό, 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, 50 ml ελαιόλαδο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος).

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.

Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη. Επιλέγουμε μία επικάλυψη της προτίμησης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΞινόγαλα, αριάνι, κεφίρ: 12 συνταγές με τα superfoods που μας κάνουν καλόΞινόγαλα, αριάνι, κεφίρ: 12 συνταγές με τα superfoods που μας κάνουν καλό

Η ζύμη του Δημήτρη Κοντόπουλου που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά

Υλικά (για 4 πίτσες 30 εκ.): 900 γρ. αλεύρι τύπου 00 (το αλεύρι για πίτσα), 2 γρ. αλάτι (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού), 15 ml ελαιόλαδο, 2 γρ. νωπή μαγιά, 450 ml νερό παγωμένο

Φωτογραφία: Shutterstock

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό.

Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο).

Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ.

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές με μάραθαΤα νηστίσιμα της Εύης Βουτσινά: 40 κορυφαίες συνταγές της σπουδαίας μαγείρισσας

Ζύμη με μόνο 2 υλικά, με τον τρόπο του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Υλικά: (για 2 πίτσες διαμ. περίπου 30 εκ.): 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

Βάζουμε πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) για περίπου 30 λεπτά.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το γιαούρτι και ζυμώνουμε για 4 λεπτά στο μίξερ ή στο χέρι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη ζύμη αλάτι, αλλά μπορούμε να το βάλουμε και από πάνω, μαζί με τα υλικά της επικάλυψης.

Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Κόβουμε τη ζύμη στη μέση, τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.

Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τη βάζουμε σε λαδωμένο ρηχό ταψί πίτσας ή πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και, αν θέλουμε, γυρνάμε λίγο την περιφέρεια προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα στεφάνι περιφερειακά.

Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Την αλατίζουμε (αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε αλάτι κατά το ζύμωμα, αλλιώς την αλατίζουμε πριν βάλουμε τα υλικά της επικάλυψης).

Η απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό ψυγείου με πτι μπερΠανεύκολα γλυκά για το Πάσχα από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη: 20 συνταγές

Βασική ζύμη για πίτσα ρομάνα από τον Andrea Provvidenza

Η πίτσα της Ρώμης περιέχει και λίγο ελαιόλαδο στο ζυμάρι, το οποίο την κάνει πιο τραγανή, scrocchiarella, όπως τη χαρακτηρίζουν στην τοπική διάλεκτο, θέλει περισσότερη ώρα για να ψηθεί, περί τα 7 με 10 λεπτά, και ψήνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή γύρω στους 250°C (ενώ στη Νάπολη η πίτσα φουρνίζεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κι είναι έτοιμη σε μερικά δευτερόλεπτα).

Υλικά (για 4 μεγάλες βάσεις για πίτσα, διαμ. 38-40 εκ.): 1 κιλό αλεύρι σκληρό, 700 ml κρύο νερό από το ψυγείο, 6 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, διαλυμένη σε λίγο από το μετρημένο κρύο νερό, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 20 γρ. αλάτι 

Πίτσα μπιάνκα με πατάτες και δεντρολίβανο. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντζούγιες. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Για να φτιάξουμε τη βάση της πίτσα ρομάνα, την προηγούμενη μέρα βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά μαζί με το νερό της και τα δουλεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το παγωμένο νερό, κρατώντας μια μικρή ποσότητα στην άκρη, και ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε για περίπου 4 λεπτά.

Βασική ζύμη για πίτσα ρομάνα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το φτερό, προσαρμόζουμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.

Βάζουμε τη ζύμη σε αεροστεγές μπολ, κλείνουμε καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24-30 ώρες, να ωριμάσει.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη, την αναποδογυρίζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σφιχτή μπάλα.

Βάζουμε κάθε μπάλα σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Σε αυτό το στάδιο τα ζυμάρια είναι έτοιμα για τις πίτσες μας.

Πώς διατηρούμε το ζυμάρι;

Κάνατε τον κόπο και φτιάξατε σπιτική ζύμη για πίτσες; Καλό είναι να την διατηρήσετε σωστά μέχρι την ώρα που θα ψήσετε τις πίτσες: Ανοίγουμε τις βάσεις στη διάμετρο που θέλουμε, βάζουμε την κάθε μία επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι και τις στοιβάζουμε τη μία επάνω στην άλλη. Τις τυλίγουμε όλες μαζί με μια καθαρή και στεγνή βαμβακερή πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και τις διατηρούμε στο ψυγείο έως 48 ώρες.

Δείτε εδώ τις 21 καλύτερες συνταγές μας για πίτσα στο σπίτι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT