Ωραίο το ψητό της γιορτής, αλλά μερικές φορές ακόμα περισσότερο λαχταράμε τα «γύρω γύρω», τα λαχταριστά έξτρα πιάτα που πλουτίζουν το τραπέζι. Οι πίτες και οι τάρτες είναι από τις πιο κλασικές και εγγυημένες επιλογές και εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσουμε τα υλικά της εποχής. Από την ελληνική παράδοση αντλούμε συνταγές για θεϊκές γιορτινές πίτες, όπως η πρασοκιμαδόπιτα Ξάνθης με το ιδιαίτερο φύλλο, σαν σφολιάτα, η κοτόπιτα Πηλίου ή η φοβερή ηπειρώτικη κροθόπιτα, μια εντυπωσιακή κρεατόπιτα με ρύζι που σε κάποια χωριά φτιάχνεται για βασιλόπιτα. Κλασικές τάρτες όπως η κις λορέν ή πιο δημιουργικές όπως μια τάρτα με κυδώνια και ροκφόρ και μια ταρτ τατέν (ανάποδη τάρτα) με μαραθόριζα κλέβουν επίσης την παράσταση.