Η Χρύσα έφτασε πριν απ’ όλους, φορτωμένη με τρεις πάνινες τσάντες και ένα καφάσι κατσαρές ντομάτες στα χέρια. Ανάμεσα σε αυτά που κουβαλούσε ήταν γιρλάντες με φωτάκια, κηροπήγια, κεραμικά και ασημικά, μια σκαλιστή πιατέλα σε σχήμα ψαριού και βάζα με πολύχρωμα γαρίφαλα – τα υλικά για να μεταμορφώσει έναν αθηναϊκό ακάλυπτο σε σκηνικό για ένα χαλαρό δείπνο με αγνώστους. Αυτό κάνει το Πούλμαν Club εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η λέσχη δείπνου, όπως φανερώνει και το όνομά της, μετακινείται κάθε φορά σε διαφορετικούς χώρους στρώνοντας ένα μεγάλο τραπέζι. Οι συμμετέχοντες, όπως οι επιβάτες ενός λεωφορείου, κάθονται δίπλα σε ανθρώπους που δεν ξέρουν. Στην αρχή τουλάχιστον.

 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!  Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!
 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!
Δοκιμάσαμε μπιρομεζέδες, από κεφτεδάκια προβατίνας μέχρι μελιτζανοσαλάτα με κοκκάρια!

Το φαγητό, το ποτό, η κουβέντα και οι οικοδεσπότες, η Χρύσα Πετροχείλου και ο Κώστας Παρδάλης, βοηθούν ώστε να φύγει γρήγορα η αμηχανία και, εκτός από ωραίες φωτογραφίες, να μείνει στο τέλος και μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να έχουν να αφηγούνται όσοι δείπνησαν μαζί.

Αν και σπούδασε Αρχιτεκτονική, το φαγητό ήταν πάντα στο μυαλό της Χρύσας. Γενέθλια, γιορτές, αποχαιρετιστήρια πάρτι φίλων και γνωστών δεν ήταν παρά μία ακόμα ευκαιρία γι’ αυτή να οργανώσει ένα ακόμα τραπέζι. Ό Κώστας, πάλι, αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία, αλλά σύντομα βρέθηκε στο Λονδίνο να μαγειρεύει σε κουζίνες fine dining εστιατορίων. Κάθε καλοκαίρι, από παιδιά, οι δυο τους συναντιούνταν στη Σίφνο, όπου οι οικογένειές τους έκαναν διακοπές. Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, η καλοκαιρινή φιλία εξελίχθηκε σε «γκουρμέ συντροφικότητα»: «Από εκεί που συναντιόμασταν μόνο στο νησί, αρχίσαμε να βρισκόμαστε πολύ συχνά και στην Αθήνα για φαγητό. Να πηγαίνουμε να δοκιμάζουμε παρέα εκεί που κανείς από τους φίλους μας δεν είχε διάθεση να πάει», λέει η Χρύσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαι ξαφνικά, μεταλλικά ποτηράκια παντούΚαι ξαφνικά, μεταλλικά ποτηράκια παντού
 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!
Οι «επιβάτες» του Πούλμαν Club μπορεί στην αρχή να μην γνωρίζονται, δεν αργούν όμως να γίνουν μια παρέα.

Όταν ο Κώστας επέστρεψε από το Λονδίνο, έπεσε η ιδέα να στήσουν μαζί ένα supper club, σαν αυτά που είχε δει να οργανώνονται στο εξωτερικό. Έτσι και έγινε. Έκείνος αναλαμβάνει το φαγητό, ενώ η Χρύσα φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα: από τη φωτογενή art de la table μέχρι τις συστάσεις και το πρώτο σπάσιμο του πάγου. Οι βραδιές που ετοιμάζουν ανακοινώνονται από πριν στο Instagram (στο @pullman.club) – ένα ανοιχτό κάλεσμα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πιάτα τους και να κάνουν νέες γνωριμίες.

 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!
Ο Κώστας Παρδάλης και η Χρύσα Πετροχείλου είναι οι εμπνευστές της λέσχης δείπνου Πούλμαν Club, η οποία στρώνει τραπέζι κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία.
 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!  Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!

Μέχρι στιγμής το Πούλμαν έχει στρώσει τραπέζια σε σπίτια φίλων, σε σαλόνια, ταράτσες, ξενοδοχεία, εργαστήρια κεραμικής, μαγειρεία και γκαλερί, στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στην Ύδρα… Ένα από τα αγαπημένα τους έγινε στη Loggia, το wine bar της Σίφνου με την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και στα βράχια, λίγο πριν μια καλοκαιρινή μπόρα καταβρέξει τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμος κορμός κατσαρόλαςΜωσαϊκό: 17 συνταγές για το γλυκό των παιδικών καλοκαιριών μας
 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!  Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!

 Kαλοκαίρι είναι... μπίρα, ΤΑΡΑΤΣΑ, μεζέδες!

Δείτε εδώ 6 συνταγές για καλοκαιρινούς μεζέδες για μπίρα:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT