Γεννημένος στη Σμύρνη και μεγαλωμένος κοντά στην Έφεσο (Selcuk), ο σεφ Σελίμ Άι ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική το 2000, καθώς εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του. Τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει executive chef στο πεντάστερο ξενοδοχείο Conrad Istanbul Bosphorus στην Κωνσταντινούπολη. «Επιμελούμαι τα μενού του εστιατορίου Manzara, όπου σερβίρουμε σύγχρονη τουρκική κουζίνα, του Summit Bar, με ένα μενού-σταυροδρόμι της ασιατικής με τη δυτική κουλτούρα, και του Monet Lounge, μαζί με την μπριγάδα μου, των 50 ατόμων», λέει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτάΚωνσταντινούπολη: 11 μαγαζιά με φημισμένα κεμπάπ και εμβληματικά μαγειρευτά

Ο σεφ του Conrad Bosphorus γλυκοκοιτάζει την κουζίνα της Ανατολίας με τα πληθωρικά κεμπάπ της.

Σελίμ Άι ένας Τουρκοσμυρνιός στην Πόλη
Μια εκτενής λίστα κρασιών πλαισιώνει τα πιάτα του σεφ του πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Σελίμ Άι ένας Τουρκοσμυρνιός στην Πόλη
Το εστιατόριο Manzara στο πεντάστερο ξενοδοχείο Conrad Istanbul Bosphorus.

Με καινοτόμο προσέγγιση όσον αφορά στη βιωσιμότητα, ο Σελίμ Αί εφαρμόζει ένα σύστημα ελέγχου της σπατάλης τροφίμων που επιδιώκει όχι μόνο την κερδοφορία, αλλά οδηγεί επίσης στην παραγωγικότητα και στη βιωσιμότητα, ενώ αναζητά και εφαρμόζει ενεργά διαδικασίες για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, τόσο εντός του ξενοδοχείου όσο και στην καθημερινή ζωή της ομάδας του.

Σελίμ Άι ένας Τουρκοσμυρνιός στην Πόλη
Η θέα συναγωνίζεται τα νόστιμα πιάτα στο εστιατόριο Manzara.

Σελίμ Άι ένας Τουρκοσμυρνιός στην Πόλη
Κοτόπουλο σις κεμπάπ. Όταν λένε κεμπάπ οι Τούρκοι δεν εννοούν μόνο το μακρόστενο μπιφτέκι που ξέρουμε εμείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 λόγοι που ζηλεύουμε το street food της Πόλης9 λόγοι που ζηλεύουμε το street food της Κωνσταντινούπολης

Τα κεμπάπ από τα βάθη της Ανατολής κατέκλυσαν την Πόλη

«Κεμπάπ εμείς στην Πόλη δεν είχαμε. Ήρθε μαζί με τους εσωτερικούς μετανάστες από τα βάθη της Ανατολής», μας έλεγαν οι Πολίτες. Με τις εσωτερικές μετακινήσεις γέμισε η πόλη κεμπαπτζίδικα και σύντομα έγιναν ένα πολύ δημοφιλές casual φαγητό, που σερβίρεται κυρίως στις τουρκικές ψησταριές με τις ανοιχτές φωτιές, γνωστές ως ocakbasi.

Σελίμ Άι ένας Τουρκοσμυρνιός στην Πόλη
Το signature κεμπάπ του εστιατορίου είναι στρογγυλό. Φτιάχνεται με μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική, από ανάμεικτο κιμά αρνίσιο με μοσχαρίσιο, ζυμωμένο μαζί με λίπος από ουρά προβάτου.

Όταν λένε κεμπάπ βέβαια οι Τούρκοι δεν εννοούν μόνο το μακρόστενο μπιφτέκι που ξέρουμε εμείς. Με τη λέξη «κεμπάπ» ορίζεται μια σειρά από ψητά, κυρίως με βάση το αρνίσιο κρέας, αλλά και με μοσχαρίσιο, πρόβειο και κοτόπουλο, κάποια από τα οποία κόβονται σε μικρά κομμάτια και περνιούνται σε σουβλάκια, άλλα γίνονται κιμάς και πλάθονται μαζί με καρυκεύματα σε μακρόστενα μπιφτέκια, και άλλα μαρινάρονται και ψήνονται σε μικρές κοπές, όπως παϊδάκια. Συνήθως είναι καλά μπαχαρισμένα και σερβίρονται μαζί με λεπτοκομμένα κρεμμύδια, ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κρεμμύδια, ντομάτες κ.ά., και με λεπτό ψωμί λαβάς.

Οι συνταγές του Σελίμ Άι από το μενού του εστιατορίου Manzara:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT