Πάνε τρία χρόνια από τότε που εκοιμήθη ο Μοναχός Eπιφάνιος ο Μυλοποταμινός – «έφυγε» στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, σε ηλικία 64 χρόνων. Μας άφησε όμως μια σπουδαία μαγειρική παρακαταθήκη. Χωνευτήρι μαγειρικών γνώσεων και εμπειριών η κουζίνα του, που ταξίδεψε μαζί του σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στο και το εξωτερικό, ήταν «μια κουζίνα που δεν συναντάμε συχνά, ζωντανή και της μνήμης, φτωχική και πλούσια μαζί», όπως είπε ο Άγγελος Ρέντουλας στην φετινή απονομή των Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου, που αφιερώθηκαν στη μνήμη του.
Για αυτό κι εμείς μαζέψαμε εδώ μερικές από τις συνταγές που μοιράστηκε μαζί μας ο πολυπράγμων μοναχός, οι οποίες ταιριάζουν με την εποχή: κάποιες με όσπρια και λαχανικά, που δείχνουν ότι αν υπάρχει μεράκι με το τίποτα γίνονται θαύματα, και κάποιες με θαλασσινά.
Λιτές κι απέριττες, με αγαστή ισορροπία και αβίαστη νοστιμιά. Έχουν όλες το κατιτί τους. Τα μυρωδικά τους. Τα μπαχαρικά τους, από κοκκινοπίπερο σε κανέλα ή κύμινο, που όπως μας είχε πει ο ίδιος εξοικειώθηκε με τη χρήση του στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά όπου έμεινε για ένα διάστημα. Έχουν και την ώρα τους: «Υπάρχει το fast food, το slow food και το καλογερικό. Δεν υπάρχει άγχος, βιασύνη. Το καλό φαγητό θέλει τον χρόνο του», έλεγε. Και μια που το καλό φαγητό των γιορτών για τους μοναχούς είναι το ψάρι, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και μια ακόμη συνταγή του, για χριστουγεννιάτικο ροφό κρυμμένη σε ένα από τα γραπτά του.