Από τα πιο εύκολα όσπρια είναι τα μαυρομάτικα, αφού δεν χρειάζονται μούλιασμα και συνήθως γίνονται τρυφερά και μαλακά σε μόλις 30 λεπτά. Με αυτά θα κάνουμε μεζέδες όπως τα περίφημα πιάζ αλλά και χορταστικές σαλάτες-γεύματα με μυρωδικά, με φρέσκες και λιαστές ντομάτες, με χυμό λεμονιού… Θα τα κάνουμε γιαχνί, τηγανιά (!) ή μια υπέροχη καλοκαιρινή φασολάδα με έμπνευση από την Κίμωλο. Θα τα συνδυάσουμε με τόνο, με χόρτα που περίσσεψαν, με τυριά, με λουκάνικα. Ακόμα και ντολμαδάκια μπορούμε να γεμίσουμε με αυτά τα φασολάκια που κρατάνε ωραία το σχήμα τους!

Μαυρομάτικα που αξίζει να αναζητήσετε

Μαυρομάτικα φασόλια εξαιρετικά νόστιμα, αλλά σε μικρές καλλιέργειες, βγάζουν οι Κυκλάδες, ενώ πολύ εύγευστα έχουμε βρει από την Πρέβεζα και από την περιοχή του Φενεού. Παραλλαγή των μαυρομάτικων, και λίγο πιο γλυκά σε γεύση, είναι τα ασπρομύτικα Λήμνου (εξαιρετικά του παραγωγού Βαγγέλη Ξύκη, που τα διαθέτει με τηλεφωνική παραγγελία στο 6976-405977), που είναι αφράτα, μικρά και βράζουν γρήγορα, όπως και τα γλυκοπικάντικα καφεμύτικα της Μυκόνου, που όμως δεν κυκλοφορούν στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκκινιστά από τα Επτάνησα: 7 συνταγές, από παστιτσάδα μέχρι λαγωτό και σοφιγάδοΚοκκινιστά από τα Επτάνησα: 7 συνταγές, από παστιτσάδα μέχρι λαγωτό και σοφιγάδο

Δείτε εδώ 18 συνταγές με μαυρομάτικα φασόλια:

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT