Τα μανιτάρια είναι από τα πιο πολυμορφικά υλικά: μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, ταιριάζουν με πολλά άλλα υλικά, είναι νόστιμα και μόνα τους, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά είδη, που μπορούμε να κάνουμε χίλια πράγματα στην κουζίνα. Αρκεί να ξέρουμε να τα χειριζόμαστε σωστά και να μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είδος ταιριάζει σε κάθε πιάτο.
Εδώ, συγκεντρώσαμε τις πιο νόστιμες συνταγές, από χωριάτικες μανιταρόπιτες, σαλάτες και θρεπτικές σουπίτσες, μέχρι γιουβέτσια, μακαρονάδες και τηγανιές.
Τα βασικά είδη μανιταριών και πώς μαγειρεύονται
- Τα αγαρικά (λευκά) μανιτάρια είναι γνωστά στην αγορά και ως champignons (σαμπινιόν) ή parisiennes (σ.σ.: παριζιάνικα). Τα καλλιεργημένα λευκά μανιτάρια είναι το πιο κοινό και δημοφιλές είδος στον κόσμο. Μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους: σοτέ, τηγανητά, σε σούπες, ριζότι, σάλτσες και σε πίτσες.
- Τα πλευρώτους ή πλευρωτοί είναι ιδανικά για ψητά στη σχάρα, στο γκριλ ή στο τηγάνι. Επίσης, μπορούν να γίνουν μαγειρευτά, σάλτσες, φουρνιστά. Το ίδιο ισχύει και για τα κίτρινα πλευρώτους, που όμως λόγω της φινέτσας τους είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε ωμά, σε σαλάτες ή σκέτα, μαριναρισμένα σε σάλτσες λαδιού με εσπεριδοειδή ή ξίδι και μυρωδικά.
- Οι λεντινούλες ή σιτάκε είναι δημοφιλέστατο είδος άγριων αλλά και καλλιεργημένων μανιταριών στην Κίνα και σε όλη την Ασία. Γίνονται ψητά, σοτέ, τηγανητά, όμως είναι προτιμότερο να τα κάνουμε μαγειρευτά ή σάλτσα, για να γίνουν πιο τρυφερά και να απολαύσουμε στο έπακρον την πλούσια γεύση τους.
- Τα πορτομπέλο μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους, δίνοντας σκούρα απόχρωση στα φαγητά. Λόγω του σχήματός τους, είναι ιδανικά για γεμιστά και ψητά στο φούρνο.