Αν χρειαζόμασταν δικαιολογία για να φτιάξουμε μακαρόνια με τυρί, τώρα την έχουμε! Η εβδομάδα που διανύουμε, δηλαδή η εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή, ονομάζεται Τυροφάγος (ή Τυρινή ή Μακαρονού) καθώς σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε αλμυρά και γλυκά με τυρί, με έμφαση στις τυρένιες μακαρονάδες.
Κρεατινής και την τρίτη εβδομάδα πια απαγορεύεται (ετυμολογικά άλλωστε Απόκριες σημαίνει «από + κρέας»). Στις παλιές αγροτικές κοινωνίες, οι οποίες τηρούσαν αυστηρά τα έθιμα και τις θρησκευτικές παραδόσεις και όπου δεν υπήρχαν ψυγεία, η εβδομάδα αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία να καταναλώσουν γαλακτοκομικά, τυροκομικά και αυγά, πριν έρθει η Καθαρά Δευτέρα και αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής. Το γάλα των ζώων αυτή την εποχή είναι άφθονο, το ίδιο και τα αυγά – μιλάμε για εποχές που όλα, μα όλα τα τρόφιμα είχαν εποχικότητα και η συντήρηση δίχως ψυγεία ήταν δύσκολη υπόθεση. Η αφθονία τους λοιπόν διαμόρφωσε ανάλογα και το διατροφολόγιο αυτής της περιόδου. Το φαγητό πάντως που περισσότερο από όλα χαρακτηρίζει την εβδομάδα αυτή είναι τα μακαρόνια, εξ ου και το Μακαρονού. Κι αυτό γιατί το τελευταίο Σάββατο του Τριωδίου, το Σάββατο της Τυρινής, είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο και, σύμφωνα με πανάρχαιο έθιμο, «μακαρίζουμε» (ενθυμούμαστε) τους οικείους νεκρούς, τρώγοντας μακαρόνια.
H κατανάλωση κρέατος έχει κορυφωθεί την Κυριακή τηςΕυκαιρία λοιπόν να δοκιμάσουμε παραδοσιακές συνταγές της Τυρινής από όλη της Ελλάδα, αλλά και μερικές μοντέρνες εκδοχές του αγαπημένου πιάτου -από λαχταριστά φουρνιστά κοχύλια με φρέσκια μυζήθρα και βουτυράτο κασέρι μέχρι μακαρονόπιτα από την Αχαΐα και από τις φημισμένες κυπριακές ραβιόλες μέχρι λασιθιώτικα λαζάνια σε ζωμό γίδας. Και η τσουχτή που μαγειρεύουν στον Ταΰγετο αρχικά σας ξενίσει, δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε!