Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς: 15 συνταγές, από κλέφτικο μέχρι αρνάκι καπαμά
Τέσσερις Πελοποννήσιοι σεφ μάς υποδέχονται στο μεσαιωνικό φρούριο της Μονεμβασιάς και μας μαγειρεύουν ένα συναρπαστικό πλήρες μενού, με έμπνευση από την τοπική γαστρονομία, για την Κυριακή του Πάσχα.
Σε αυτόν εδώ τον τόπο βρίσκει το αληθινό της νόημα η έκφραση «ομορφιά που σου κόβει την ανάσα». Μια καστροπολιτεία όμορφη σαν ψέμα, κρεμασμένη πάνω από το Μυρτώο Πέλαγος. Όσες φορές και να ροβολήσεις στις ρούγες της, δεν τη χορταίνεις ποτέ. Διασχίσαμε το τόμπολο που την ενώνει και τη χωρίζει από τη Λακωνία. Εδώ είναι ένας άλλος κόσμος. Η Μονεμβάσια, η Μονεμβασία, η Μονεμβασιά, η Μονοβάσια, η Μαλβαζία, το Γιβραλτάρ της Ανατολής.
Διαβήκαμε την είσοδο της καστροπολιτείας, μπροστά από το σπίτι του Ρίτσου, εκεί όπου γεννήθηκε μέσα στα τείχη την Πρωτομαγιά του 1909, και διασχίσαμε το κεντρικό, βυζαντινό καλντερίμι. Το ραντεβού μας με τους μάγειρες, όπως και όλα τα ραντεβού της Μονεμβασιάς, ήταν στην κεντρική πλατεία με το κανόνι, μπροστά στην εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Το πασχαλινό μενού θα ήταν εμπνευσμένο από τον Μοριά, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντά του.
Θέλαμε να περιέχει ατόφιες γεύσεις, συνταγές που μαγειρεύονται ακόμη στα σπίτια, αλλά και συνταγές πρωτότυπες και δημιουργικές που έχουν ως αφετηρία την παράδοση, όλες τους δοσμένες μέσα από το πρίσμα ταλαντούχων σεφ με καταγωγή από την περιοχή.
Η επιθυμία μας ήταν να στρώσουμε ένα τραπέζι με φαγητά μαγειρεμένα με «συναίσθημα, αφοσίωση και σεβασμό, από σύγχρονους μάγειρες που τιμούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους» – δανείζομαι τα ακριβή λόγια του Άγγελου Μπακόπουλου, ο οποίος περιέγραψε κάπως έτσι το απόσταγμα της εμπειρίας του στη Μονεμβασιά και τη συνεργασία του με τους άλλους τρεις μάγειρες. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως υπήρξε μια απόλυτη σύμπνοια.
Η Σταυριανή μάζεψε πρασάκια από το βουνό κι έφερε μαζί της μια αγκαλιά άγριες αγκινάρες από τα μέρη της στη Μάνη, ο Δημοσθένης μαγείρεψε με τις σάλτσες καλοκαιρινής ντομάτας που φτιάχνει ο πατέρας του στα Βασιλικά Μεσσηνίας και με τρυφερό παστό που του έστειλαν από τον Μελιγαλά, ο Γιώργος τηγάνισε σβίγγους Καλαβρύτων με τη φόρμα που έφερε μαζί του από την Ισπανία, από το τριάστερο εστιατόριο όπου εργάζεται και όπου φτιάχνει μια δικιά του, high end συνταγή για λαλάγγια.
Και τέλος, ο Άγγελος κουβάλησε δύο καφάσια φράουλες από την Ηλεία, για να ετοιμάσει επιτόπου ένα γρήγορο γλυκό κουταλιού, με το οποίο συνοδεύει τα δικής του έμπνευσης γαλατοπιτάκια.
Δείτε εδώ 15 συνταγές από τη Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς:
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.