Σε αυτόν εδώ τον τόπο βρίσκει το αληθινό της νόημα η έκφραση «ομορφιά που σου κόβει την ανάσα». Μια καστροπολιτεία όμορφη σαν ψέμα, κρεμασμένη πάνω από το Μυρτώο Πέλαγος. Όσες φορές και να ροβολήσεις στις ρούγες της, δεν τη χορταίνεις ποτέ. Διασχίσαμε το τόμπολο που την ενώνει και τη χωρίζει από τη Λακωνία. Εδώ είναι ένας άλλος κόσμος. Η Μονεμβάσια, η Μονεμβασία, η Μονεμβασιά, η Μονοβάσια, η Μαλβαζία, το Γιβραλτάρ της Ανατολής.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Διαβήκαμε την είσοδο της καστροπολιτείας, μπροστά από το σπίτι του Ρίτσου, εκεί όπου γεννήθηκε μέσα στα τείχη την Πρωτομαγιά του 1909, και διασχίσαμε το κεντρικό, βυζαντινό καλντερίμι. Το ραντεβού μας με τους μάγειρες, όπως και όλα τα ραντεβού της Μονεμβασιάς, ήταν στην κεντρική πλατεία με το κανόνι, μπροστά στην εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Το πασχαλινό μενού θα ήταν εμπνευσμένο από τον Μοριά, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπασχαλινό γλέντιΠάσχα στο Ζαγόρι με πίτες, κλαρίνα και αρνί: 14 συνταγές στη μασίνα και στη γάστρα
Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς
Τέσσερις Πελοποννήσιοι σεφ, η Σταυριανή Ζερβακάκου, ο Γιώργος Φελεμέγκας, ο Άγγελος Μπακόπουλος και ο Δημοσθένης Μπαλόπουλος (δεξιόστροφα) μας υποδέχονται στο μεσαιωνικό φρούριο και μας μαγειρεύουν ένα συναρπαστικό πλήρες μενού για την Κυριακή του Πάσχα, με συνταγές από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ένα τραπέζι με γεύση και άρωμα παλιάς Ελλάδας, το οποίο μας συστήνει την απόρθητη και περήφανη γιορτινή κουζίνα του Μοριά σε όλο της το μεγαλείο.
Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Θέλαμε να περιέχει ατόφιες γεύσεις, συνταγές που μαγειρεύονται ακόμη στα σπίτια, αλλά και συνταγές πρωτότυπες και δημιουργικές που έχουν ως αφετηρία την παράδοση, όλες τους δοσμένες μέσα από το πρίσμα ταλαντούχων σεφ με καταγωγή από την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα των Ελλήνων, ΆνδροςΠάσχα στην Άνδρο: 11 συνταγές από ντόπιους μαγείρους

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Η επιθυμία μας ήταν να στρώσουμε ένα τραπέζι με φαγητά μαγειρεμένα με «συναίσθημα, αφοσίωση και σεβασμό, από σύγχρονους μάγειρες που τιμούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους» – δανείζομαι τα ακριβή λόγια του Άγγελου Μπακόπουλου, ο οποίος περιέγραψε κάπως έτσι το απόσταγμα της εμπειρίας του στη Μονεμβασιά και τη συνεργασία του με τους άλλους τρεις μάγειρες. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως υπήρξε μια απόλυτη σύμπνοια.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Η Σταύριανη Ζερβακάκου μαζεύει πρασάκια

Η Σταυριανή μάζεψε πρασάκια από το βουνό κι έφερε μαζί της μια αγκαλιά άγριες αγκινάρες από τα μέρη της στη Μάνη, ο Δημοσθένης μαγείρεψε με τις σάλτσες καλοκαιρινής ντομάτας που φτιάχνει ο πατέρας του στα Βασιλικά Μεσσηνίας και με τρυφερό παστό που του έστειλαν από τον Μελιγαλά, ο Γιώργος τηγάνισε σβίγγους Καλαβρύτων με τη φόρμα που έφερε μαζί του από την Ισπανία, από το τριάστερο εστιατόριο όπου εργάζεται και όπου φτιάχνει μια δικιά του, high end συνταγή για λαλάγγια.

Μπαζίνα με σφέλα και μαύρες σταφίδες
Κατσικίσιο μπούτι με λεμονάτες αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλαςΡουμελιώτικο Πάσχα στην Αθήνα με ψήστες-μάστορες της σούβλας

Ο Γιώργος Φελεμέγκας τηγανίζει σβίγγους Καλαβρύτων

Ο Άγγελος Μπακόπουλος ετοιμάζει γαλατοπιτάκια
Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς

Και τέλος, ο Άγγελος κουβάλησε δύο καφάσια φράουλες από την Ηλεία, για να ετοιμάσει επιτόπου ένα γρήγορο γλυκό κουταλιού, με το οποίο συνοδεύει τα δικής του έμπνευσης γαλατοπιτάκια.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς
Σταυριανή Ζερβακάκου: Κατάγεται από τον Λαχό, ένα ξεμόνι του χωριού Δρυ της Μάνης, έναν μικρό οικισμό δηλαδή που δημιουργήθηκε όταν κάποια οικογένεια, για διάφορους λόγους, αποχωρίστηκε το χωριό και έχτισε το σπίτι της αλλού, σε στρατηγική θέση, ώστε να ξεμοναχιαστεί. Ο Λαχός είναι χτισμένος επάνω από το Κάβο Γκρόσο και ατενίζει τον Γερολιμένα. Η μητέρα της Σταυριανής είναι από τον Κούνο, κάποτε κεφαλοχώρι του Κατωπαγγιού της Μέσα Μάνης. Στις μαγειρικές της τιμά με καμάρι και υπερηφάνεια την καταγωγή της.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς
Γιώργος Φελεμέγκας: Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην ορεινή Δάφνη Καλαβρύτων, κοντά στον ποταμό Λάδωνα. Θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για κάθε νέο αγόρι και κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του μάγειρα. Όταν του ζητήσαμε να μας προτείνει συνταγές από την πατρίδα του, μας έδωσε ένα κατεβατό από φαγητά συνοδευμένα από πληροφορίες και στοιχεία που αποδεικνύουν γνώση, πείρα και εμπεριστατωμένη έρευνα.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς
Δημοσθένης Μπαλόπουλος: Κατάγεται από τα Βασιλικά, κοντά στον Μελιγαλά. Τον τόπο του τον γνωρίζει καλά και από δικά του βιώματα, αλλά και μέσα από τις αναμνήσεις του πατέρα του, ο οποίος καταπιάνεται με ένα σωρό αγροτικές εργασίες στην εύφορη μεσσηνιακή γη. Έτσι, έχει μάθει να αξιοποιεί τα προϊόντα του τόπου του, τα έχει μελετήσει εξονυχιστικά και μαγειρεύει φαγητά συναισθηματικά, παρασυρμένος από την έξαψη της καλής πρώτης ύλης.

Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς
Άγγελος Μπακόπουλος: Είναι ένας από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους μάγειρες που αναδεικνύουν με σεβασμό την ελληνική κουζίνα και τα επιμέρους στοιχεία του κάθε τόπου, ανάγοντάς τα σε υποδειγματικής κομψότητας πιάτα. Η καταγωγή του είναι από το Λαντζόι της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία. Ως παιδί, συμμετείχε σε όλες τις αγροτικές εργασίες που έκανε ο παππούς του και, όπως λέει κι ο ίδιος, «αυτές οι αναμνήσεις με βοηθούν μέχρι και σήμερα στην εξέλιξη της γαστρονομικής μου κουλτούρας».

 

Δείτε εδώ 15 συνταγές από τη Λαμπρή στον βράχο της Μονεμβασιάς:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT