Πολλοί έχουμε συνδέσει το κυριακάτικο τραπέζι με κρέας και μπελαλίδικες συνταγές. Δεν είναι ανάγκη όμως να περάσουμε ώρες στην κουζίνα για να φτιάξουμε το φαγητό της Κυριακής. Και γρήγορο και αρκούντως «επίσημο» το ψάρι, μαγειρεμένο στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, είναι η πιο εύκολη και νόστιμη λύση – για να μην μιλήσουμε για τη θρεπτική του αξία! Έτσι και αλλιώς, η εποχή μας κάνει να λαχταράμε ακόμα περισσότερο πιάτα ελαφριά, με φρεσκάδα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές για κυριακάτικη ψαροφαγία. Τα ψάρια της εποχής -από σαρδέλες και γαύρο μέχρι μαγιάτικα και πεσκανδρίτσες- πρωταγωνιστούν σε σπέσιαλ μαγειρέματα και γίνονται φουρνιστά ή κατσαρολάτα, με σάλτσες ντοματένιες αλλά και με αυγολέμονα ή φρικασέ. Τα ταιριάζουμε με μπόλικα μυρωδικά, με κάππαρη, με πάπρικες ή με ανοιξιάτικα φασολάκια, αμπελόφυλλα κολοκυθάκια ή και κολοκυθοανθούς. Δοκιμάζουμε ψάρι στη λαδόκολλα ή πλακί, ετοιμάζουμε λαχταριστές σαρδέλες με συνταγή από το Άγιο Όρος, αλλιώτικο γιουβέτσι με σκορπίνα και ένα σωρό ακόμα νοστιμιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ απόλυτη ζύμη για πίτσα μόνο με 2 υλικά βήμα-βήμαΠίτσες για το Σαββατοκύριακο: 4 τέλεια ζυμάρια και οι καλύτερες συνταγές μας

Τα ψάρια της εποχής: Τι τρώμε, τι αποφεύγουμε

Μέχρι και το τέλος του μήνα στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι-γρι. Οι καλοκαιρίες ευνοούν επίσης την αλιεία με παραγάδια. Έτσι βρίσκουμε άφθονα αφρόψαρα, βραστόψαρα, γαλέο, γαύρο, γλώσσα, γόπα, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσους, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπριά, σφυρίδες, πεσκανδρίτσες κ.ά. Ειδικά το μαγιάτικο, αλλιώς και μανάλι ή μαναμίδι, είναι το ψάρι του μήνα, αφού τώρα πλησιάζει στις ακτές και είναι ευκολότερη η αλιεία του. Μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, σαργοί, σπάροι, φαγκριά και λυθρίνια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, οπότε δεν τα επιλέγουμε, όπως ούτε και κόκκινο τόνο, ξιφία, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες, που είναι είτε απειλούμενα είτε προστατευμένα είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμΤα λαδερά του Μοναχού Επιφάνιου: 12 απλές συνταγές συγκλονιστικής νοστιμιάς

Δείτε εδώ 32 συνταγές για κυριακάτικη ψαροφαγία:

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Γλώσσα

Άρθρα και Συνταγές με Μαγιάτικο

Άρθρα και Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT