Τι φαγητό η κοτόσουπα! Νόστιμη, θρεπτική, καθησυχαστική, αναπτερωτική, είναι μαγικός ζωμός κανονικός. Φαγητό της φροντίδας, της θαλπωρής, της ανασυγκρότητσης, με την πρώτη κουταλιά σε κάνει αυτόματα να νιώθεις καλύτερα. Για αυτό και εμείς δεν φτιάχνουμε μία. Φτιάχνουμε πολλές. Με κλασικό αυγολέμονο, με αυγολέμονο μόνο με κρόκους, με κρέμα γάλακτος χτυπημένη με αυγά. Κοτόσουπες ξινούτσικες αλλά και πικάντικες. Άλλες φορές με το κοτόπουλο σε κομμάτια ή μαδημένο μέσα στη σούπα κι άλλες σερβιρισμένο στο πλάι.
κοτόπουλο αρκετή ώρα, θα παραμείνει αρκετά ζουμερό και νόστιμο». Μπορούμε, βέβαια, να επιλέξουμε μόνο μπούτια ή στήθος, αρκεί να έχουμε στον νου μας ότι τα κομμάτια με κόκαλο είναι εκείνα που θα κάνουν τη σούπα μας πιο νόστιμη. Αν τη θέλουμε λιγότερο λιπαρή, μπορούμε να αφαιρούμε την πέτσα. Σε κάθε περίπτωση, αν τη φτιάξουμε με κότα (όρνιθα), με βιολογικό κοτόπουλο ή ελευθέρας βοσκής θα γίνει πιο γευστική.
Για την παραδοσιακή σούπα βάζουμε ολόκληρο το πουλερικό στην κατσαρόλα – όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Πέσκιας σε μια από τις συνταγές που θα βρείτε παρακάτω «οι μεγάλες, ενιαίες μάζες τείνουν να διατηρούν την υγρασία τους και τη θερμοκρασία τους καλύτερα από ό,τι τα κομμάτια, κι έτσι, παρά το γεγονός ότι θα βράσουμε τοΑντί για το κλασικό ρύζι, νυχάκι ή Καρολίνα, μπορούμε να βάλουμε κριθαράκι, κάποιο άλλο ζυμαρικό (αστεράκι, πεπονάκι κ.λ.π.) ή τραχανά, που της πάει επίσης. Κι αν ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο αφού βράσει, δεν πετάμε τα κόκαλα. Τα βάζουμε στον αρωματικό ζωμό για λίγα λεπτά ακόμη, για να ενισχύσουν τη γεύση του. Κατά τα άλλα, πολλά λαχανικά μπορούν να μπούν στην κοτόσουπά μας, από πατάτες, καρότα, σελινόριζα και σέλερι, μέχρι πράσα, καλαμπόκι, ακόμη και παντζάρια, ενώ και τα μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούν να δώσουν τον τόνο είναι μπόλικα: δάφνη, μαϊντανός, σέλινο, αλλά και λουίζα, μελισσόχορτο, ή θυμάρι, όπως και γαρίφαλο και μπαχάρι, πάπρικα, μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η κατσαρόλα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, αλλά δοκιμάστε να φτιάξετε τη σούπα-βάλσαμο και στη χύτρα ταχύτητας: έτσι γίνεται πολύ πιο γρήγορα και αποκτά έξτρα συμπυκνωμένη γεύση.