Κολοκυθάκια Σαντορίνης ή λευκά Θεσσαλονίκης, κομποκολόκυθα, κρητικά ή υβρίδια Abondance; Οι ποικιλίες τους αρκετές, οι χρήσεις τους στην κουζίνα αμέτρητες. Όπως κι αν τα προτιμάτε, ως ορεκτικό με φέτα και βασιλικό, σε μια δροσερή σαλάτα αλλά και σε ωραία τουρλού, γεμιστά με κιμά, μαγειρευτά με μοσχαράκι, τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της κουζίνας μας. Και πολλών ακόμη.

Tα κολοκυθάκια-κολοκύθια-κολοκύθες είναι συγγενείς και μαζί με τα αγγούρια, τα πεπόνια και τα καρπούζια μια μεγάλη οικογένεια. Κι αν για τα δεύτερα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα – κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο–, για τα πρώτα, το μυστήριο της καταγωγής τους παραμένει. Οι ειδικοί και οι ιστορικοί μιλούν για είδη από την Ασία που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική όπου καλλιεργήθηκαν, για να επιστρέψουν στην Ευρώπη με τους αποικιοκράτες. Μιλούν επίσης για άλλα είδη που προέρχονται μόνο από την Κεντρική Αμερική. Πάντως, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λέξη σικυός ή σικύα για κολοκυθοειδή και αγγούρια, τα οποία, σημειώστε, μαγειρεύονταν και αυτά. Τα κολοκύθια απέκτησαν τόσο ισχυρή μεσογειακή ταυτότητα που οι Αμερικανοί τα ονομάζουν ζουκίνι (από τα ιταλικά) και οι Βρετανοί κουρζέτ (από τα γαλλικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα λαδερά του καλοκαιριού: 6 φρέσκες συνταγές από την Ταβέρνα των ΦίλωνΤα λαδερά του καλοκαιριού: 6 φρέσκες συνταγές από την Ταβέρνα των Φίλων

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κολοκυθάκια

Φωτογραφία: Shutterstock

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Τα θέλουμε γυαλιστερά, ζωηρά (στο σπάσιμο να κάνουν κρακ), χωρίς κηλίδες (εκτός αν προέρχονται από την τριβή επάνω στο φυτό). Προσοχή, όταν είναι πολύ μεγάλα, εκτός από τα πολλά σπόρια (που μπορούν να αφαιρεθούν), η σάρκα γίνεται σπογγώδης. Στη συνέχεια πρέπει να διαλέξουμε τον τύπο: μικρά για ατμό, βράσιμο, ή ωμά στη σαλάτα, μεγάλα για μαγείρεμα, στρογγυλά για γέμισμα (πολύ πιο πρακτικό από το μέτριο μακρύ). Tο κολοκύθι δεν δίνει μόνο τον καρπό του, αλλά και το λουλούδι του, καθώς και τις κορφάδες.

Τα κολοκυθάκια στη μαγειρική

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μαλτέζικα κολοκυθάκια με ανθότυρο και αυγά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Γεμιστά, σε τουρλού και μπριάμ, με αυγολέμονο, τηγανητά, ψητά, σε πίτες, τάρτες και ομελέτες, αλλά και σε ζυμαρικά, τα κολοκύθια μπαίνουν στα περισσότερα καλοκαιρινά πιάτα. Τα κολοκυθάκια δένουν με όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, όπως επίσης και με άλλα καλοκαιρινά λαχανικά. Στις σαλάτες ταιριάζουν πολύ με βλίτα, αμπελοφάσουλα και πατάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτες για βούτες: 6 ζουμάτες συνταγές με τη γεύση του καλοκαιριούΣαλάτες για βούτες: 6 ζουμάτες συνταγές με τη γεύση του καλοκαιριού

Μυρωδικά που τους ταιριάζουν

Ο δυόσμος αποθεώνει τη γλύκα των κολοκυθιών σε κάθε τους μαγείρεμα, ακόμη και ωμά σε σαλάτα, ενώ αμέσως μετά ο έρχεται ο μάραθος (την άνοιξη). Μέντα, ρίγανη, άνηθος, μαϊντανός και λουίζα επίσης τους ταιριάζουν.

Δείτε εδώ 38 συνταγές με κολοκυθάκια:

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT