Τις μέρες που το θερμόμετρο ανεβαίνει, o freddo εσπρέσο και ο freddo καπουτσίνο πάνε σύννεφο. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη ροφήματα με βάση τον καφέ, καθώς επίσης και επιδόρπια που μπορούμε να φτιάξουμε, παγωμένα, απολαυστικά και με ένα ευπρόσδεκτο kick καφεΐνης. Οι Ιταλοί, ας πούμε, στις ζέστες πίνουν shakerato. Χτυπάνε τον εσπρέσο με τον πάγο και τη ζάχαρη στο σέικερ και έτσι αποκτά ένα κρεμώδες καϊμάκι. Είναι ωραία εναλλακτική στον δικό μας καλοκαιρινό εσπρέσο. Αν τώρα προτιμάμε τον καφέ μας πιο γαλατένιο, μπορούμε να φτιάξουμε το πλούσιο παγωμένο latte με φρέσκο και ζαχαρούχο γάλα που αγαπούν οι Ισπανοί. Ένας affogato με παγωτό βανίλια, που μπορεί να ενισχυθεί και με κάποιο ποτό, όπως όπως λικέρ αμαρέτο, που του πάει πολύ, ή φραντζέλικο (λικέρ φουντούκι), είναι στην ουσία καφές και γλυκάκι μαζί, ό,τι πρέπει για ένα απόγευμα στο μπαλκόνι ή στη βεράντα – όχι ότι ο café helado, η xιλιάνικη εκδοχή του καφέ με παγωτό, που έχει και σαντιγί και μοιάζει με μιλκσέικ πάει πίσω. Όσο για τη γρανίτα της συλλογής, φτιαγμένη με καφέ φίλτρο, εσπρέσο και λικέρ καφέ, κλείνει δροσιστικά ένα καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστάΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά
Καφέ με παγωτό κανείς; Πέρα από τον freddo, που είναι ελληνική εφεύρεση, μπορούμε να φτιάξουμε και παγωμένα ροφήματα από την Ιταλία, την Ισπανία ή τη Χιλή.

Δοκιμάστε τα και βάλε και μερικά παγάκια καφέ, αρωματισμένα με εκχύλισμα βανίλιας, στο ψυγείο. Όποτε θέλετε, τα μοιράζετε σε μεγάλα ποτήρια, απογεμίζετε με φρέσκο γάλα και έχετε ένα παγωμένο latte στο πι και φι.

Δείτε εδώ έξι δροσιστικές ιδέες με βάση τον εσπρέσο:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT