ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η τέχνη της vegan κρύας πιατέλας

Πρωτότυποι συνδυασμοί για κρύα vegan σνακ και πεντανόστιμα μεζεδάκια, όλα με ζουμερά εποχικά φρούτα, φρέσκα μυρωδικά, τραγανά λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

07.07.2023
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Η τέχνη της vegan κρύας πιατέλας

Αν έχουμε όρεξη, τα ετοιμάζουμε όλα, αλλιώς κάνουμε τους συνδυασμούς της αρεσκείας μας. Αν δεν ακολουθούμε vegan διατροφή, συνδυάζουμε τα εδέσματα με τυριά της αρεσκείας μας, ξινοτύρια, μανούρες, λαδοτύρια, ώριμες γραβιέρες…

 

1. Σεβίτσε πεπονιού

Ανακατεύουμε 2 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια ώριμου πεπονιού, χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ, 1 μικρό κρεμμύδι σε ροδέλες, τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια δυόσμο και 1/2 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη. Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

2. Καρπούζι με ελιές

Ανακατεύουμε 3 κούπες κυβάκια καρπουζιού, χωρίς κουκούτσια, με 80 γρ. ελιές θρούμπες, σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια, τον χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι και φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan lemon pie - νηστίσιμη λεμονόπιταΕίσαι vegan; 38 αλμυρές και γλυκές συνταγές χωρίς ίχνος ζωικών

3. Ωμό τσάτνεϊ από φρούτα και λαχανικά

Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λεπτοκομμένες φέτες και μπαστουνάκια από καρότο, κολοκύθι και παντζάρι, σε ποσότητες που επιθυμούμε. Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού, προσθέτουμε μερικές δαμασκηνοελιές Χαλκιδικής (αν θέλουμε) και δίπλα βάζουμε καυτερές πιπερίτσες τουρσί.

Βήμα 2: Παραδίπλα βάζουμε μπαστουνάκια από πιπεριές κέρατο, κολοκυθάκι και καρότο και, σε άλλη μεριά της πιατέλας, φέτες ροδάκινου με τη φλούδα, ραντισμένες με σταγόνες λεμονιού και πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαυροκούκι.

Βήμα 3: Στο κέντρο της πιατέλας, σε μπολάκι, βάζουμε το ωμό τσάτνεϊ: χτυπάμε καλά στο μπλέντερ 2 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα κομμάτια από μπανάνες, κεράσια και ροδάκινα, 1 φλιτζ. τσαγιού χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, ξεφλουδισμένη, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ, 1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ.

4. Αβοκάντο με ντιπ από αγγούρι και ξηρούς καρπούς

Βήμα 1: Για το ντιπ, χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/4 κουτ. σούπας ηλιόσπορους, 1 μεγάλο φλιτζ. τσαγιού κάσιους ή αμύγδαλα, 1 μεγάλο φλιτζ. τσαγιού καρύδια απλά ή πεκάν, 1 μέτριο αγγούρι χωρίς φλούδα και σπόρια, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 μέτριο αχλάδι χωρίς φλούδα και κουκούτσια, 1 κλωνάρι σέλερι, 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή δυόσμου, 1/4 κουτ. γλυκού κάρι και χυμό από 1/2 λεμόνι.

Βήμα 2: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 μέτριες ντομάτες χωρίς φλούδες, σε κυβάκια, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας κομμένα φύλλα βασιλικού, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.

Βήμα 3: Καθαρίζουμε 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο και τα κόβουμε σε φέτες. Από πάνω τους βάζουμε κουταλιές από το ντιπ και από πάνω απλώνουμε λίγο μείγμα ντομάτας (αν θέλουμε). Σκορπίζουμε ηλιόσπορο και σερβίρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan τσιζκέικ με αμύγδαλα, κάσιους, χουρμάδες και φρούτα του πάθουςVegan τσιζκέικ με αμύγδαλα, κάσιους, χουρμάδες και φρούτα του πάθους

5. Φρέσκα σύκα με «ανθότυρο» από κάσιους

Για το βίγκαν «ανθότυρο»: Βάζουμε σε ένα μπολ 2 γεμάτες κούπες κάσιους ανάλατα, τα καλύπτουμε καλά με νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 2 ώρες. Τα στραγγίζουμε καλά και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη με 1/2 κούπα πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους, 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο, 3 κουτ. γλυκού nutritional yeast* (διατροφική μαγιά), 60 ml χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Φτιάχνουμε έτσι έναν πυκνό πολτό. Κόβουμε στη μέση μπόλικα μεγάλα βασιλικά σύκα, τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Δίπλα τους βάζουμε κουταλιές από το «ανθότυρο» από κάσιους και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με μαυροκούκι.

Εναλλακτικά: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ κυδωνάτες ντομάτες, φέτες αγγουριού, ροδέλες πιπεριάς, φύλλα βασιλικού, λεπτές φέτες από βερίκοκα, ροδέλες από ξερό κρεμμύδι και από πάνω ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το «ανθότυρο» κάσιους.

* Διατροφική μαγιά από μελάσα. Άρτυμα που συνήθως πωλείται σε μορφή αποξηραμένων νιφάδων, σε σακουλάκια των 125 γρ., σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής ή με βιολογικά προϊόντα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις πρώτες χρήσεις η μαγιά αυτή συχνά προκαλεί εντερικές διαταραχές – είναι ακόμη άμαθος ο οργανισμός. Ξεκινάμε με μικρή δόση (1/4 κ.γ.) και καθημερινά την αυξάνουμε, μέχρι να φτάσουμε αυτή της συνταγής.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT