Έχουν εντυπωσιακή παρουσία στο γιορτινό τραπέζι, αρέσουν σε όλους και μπορούν να ταιριάξουν με ένα σωρό διαφορετικές γεμίσεις και σάλτσες αποκτώντας κάθε φορά και ξεχωριστό χαρακτήρα: τα πουλερικά δεν είναι τυχαία μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για τα χριστουγεννιάτικα γεύματα. Το κοτόπουλο αλλά και η κότα, η γαλοπούλα, η φραγκόκοτα, η πάπια ή ο κόκορας γίνονται «καμβάς» για άπειρους γευστικούς συνδυασμούς και αν προσέξουμε στο ψήσιμο, θα βγουν ζουμερά και λαχταριστά.
Κλασική οδός είναι το γέμισμα των πουλερικών (με ρύζι, με κάστανα, με ξερά ή φρέσκα φρούτα της εποχής, κιμά, συκωτάκια, λουκάνικα κ.ο.κ.) αλλά μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε με ενδιαφέρουσες μαρινάδες ή με ιδιαίτερους τρόπους ψησίματος (όπως για παράδειγμα το ψήσιμο πάνω σε φύλλα νεραντζιάς, με πρωτότυπα, πολύ αρωματικά αποτελέσματα). Πολλοί τόποι έχουν τις δικές τους συνταγές για τα πουλερικά της γιορτής – από την πανεύκολη ζακυνθινή γαλοπούλα με αρωματικά μέχρι την ιδιαίτερη ποντιακή κοσάρα (κότα) γεμιστή με κορκότο, σταφίδες και κουκουνάρι ή τον σμυρναίικο χριστουγεννιάτικο κόκορα με την πιο μερακλίδικη γέμιση που δοκιμάσαμε ποτέ. Ακολουθήστε πιστά τις συνταγές που ακολουθούν και το χριστουγεννιάτικο γεύμα θα σας μείνει αξέχαστο!
5 βήματα για εύκολο σερβίρισμα των πουλερικών
Χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι με εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του πουλερικού.
1. Κόβουμε τα μπούτια και τα χωρίζουμε στα δύο (επάνω μέρος και κοπανάκι).
2. Κόβουμε το επάνω μέρος σε λεπτές φέτες.
3. Χωρίζουμε το στήθος στα δύο και βγάζουμε τα φιλέτα.
4. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
5. Κόβουμε και χωρίζουμε τις φτερούγες.