Από μαγειρικής άποψης, τα μήλα έχουν μεγάλο ρεπερτόριο. Παίζουν με τα γλυκά, παίζουν και με τα αλμυρά. Η συνήθεια να τα μαγειρεύουν με λιπαρά κρέατα ή ακόμα και με ψάρια είναι παλιά. Ο Απίκιος, για παράδειγμα, δίνει συνταγή για χοιρινό με μήλα. Στην Ολλανδία τα μαγειρεύουν με ρέγκα. Ίσως η ελληνική κουζίνα να μην έχει πλείστα παραδείγματα παραδοσιακών φαγητών με τα φθινοπωρινά φρούτα να επιδείξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε διάφορους ρόλους, άλλους οικείους κι άλλους που ξεφεύγουν λίγο από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Θα μαγειρέψουμε με μοσχάρι, με αρνάκι ή με κοτόπουλο, θα τα γεμίσουμε, θα τα βάλουμε σε ένα κάρι, ακόμη και στις φακές.