ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο κολασμένα γλυκά με σοκολάτα για τις γιορτέςΤα πιο κολασμένα γλυκά με σοκολάτα για τις γιορτέςΜάλλον ισχύει πως αρχίζουμε να νιώθουμε γιορτινά με το πρώτο ταψί μελομακάρονα που θα βγει από το φούρνο και το σπίτι θα μυρίσει πορτοκάλι, γαρύφαλλο και κανέλα. Σε κάθε χώρα, τα Χριστούγεννα έχουν άλλη μυρωδιά. Ας πούμε, αν το πνεύμα του Κάρολου Ντίκενς ερχόταν στην κουζίνα σας αυτά τα Χριστούγεννα, θα έκανε στην άκρη τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και πιθανότατα θα έβαζε μπρος μια αγγλική πουτίγκα, καραμελωμένη, με ξερά φρούτα και ίσως με μαύρη μπίρα. Τι; Δεν σας αρέσει η πουτίγκα; Ε τότε να φτιάξουμε speculoos, μια συνταγή από την παράδοση του Βελγίου και της Ολλανδίας, για να μυρίσει το σπίτι γλυκά μπαχαρικά. Η διαδικασία είναι τόσο απλή που μπορείτε τα τα φτιάξετε μαζί με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, σε ό,τι σχήμα επιθυμείτε. Αν αποφασίσετε να τα κόψετε με κουπάτ σε δεντράκια, καρδούλες κ.α, αφού τα ψήσετε, γίνονται ωραιότατα βρώσιμα στολίδια για το δέντρο. Αν σας αρέσουν τα γλυκά με το μάρτζιπαν και η μυρωδιά του πικραμύγδαλου, τότε κρατήστε σημειώσεις για το γερμανικό στόλεν. Πρόκειται για ένα ενισχυμένο γλυκό “ψωμί” με ξερά φρούτα και αμυγδαλόπαστα, που απαιτεί αρκετό ζύμωμα, για να γίνει αφράτο. Μυρίζοντας το ελβετικό kirsch, το “νερό” των κερασιών, θα μεταφερθείτε νοητά στην Ελβετία. Το λικέρ που προκύπτει από τα κουκούτσια μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κερασιού αρωματίζει “χριστουγεννιάτικα” κάθε παρασκευή, από το παντεσπάνι μιας black forest, μέχρι ένα γεμιστό κέικ. Αρκεί η σοκολάτα και μια μαρμελάδα βερίκοκο για να να έρθετε πιο κοντά στην Βιέννη, την πόλη που όλο το χρόνο φαντάζει γιορτινή; Δοκιμάσετε την παρασκευή της πιο εμβληματικής τούρτας της, της Sachertorte. Σοκολατένιο παντεσπάνι, μαρμελάδα βερίκοκο και σκληρό γλάσο σοκολάτας με μια κουταλιά, και ορίστε, αληθινή γεύση γιορτινής Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές οι σαρλότ θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό τραπέζιΑυτές οι σαρλότ θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι

Δείτε 6  συνταγές για παραδοσιακά ευρωπαϊκά γλυκά:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT