Είναι πολλά τα ωραία μαγειρέματα με αποξηραμένα δαμάσκηνα. Δίνουν στα πιάτα χρώμα, άρωμα και αίσθηση γιορτινή. Τι δαμάσκηνα όμως; Στην αγορά βρίσκουμε ποικιλίες γλυκές και πιο ξινές. Όσον αφορά τα γλυκά, κάποια έρχονται από το εξωτερικό, από τη Γαλλία κυρίως, αλλά και από τη Χιλή, ενώ από τα ντόπια συναντάμε δαμάσκηνα από την Έδεσσα, την Καβάλα και τη Σκόπελο. Η τελευταία έχει και μια ιδιαίτερη ποικιλία αυτοφυή στο νησί, με φρούτα ξινά, καφετιά-κεραμιδί, λιγότερο σαρκώδη, πιο στεγνά, που σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιούνται αντί για λεμόνι ή ξίδι -– είναι πολύ ωραία! Όλα τα παραπάνω, καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δίνουν τον τόνο σε πιάτα πλούσια, με γλυκές ή γλυκόξινες νότες. Δαμάσκηνα με χοιρινό είναι αξεπέραστος συνδυασμός, αλλά και με μοσχάρι, με αρνί, με πιο άπαχο κοτόπουλο ή κουνέλι ταιριάζουν εξαιρετικά. Τα βάζουμε σε σάλτσες και σε ριζότι, σε γεμίσεις, για πολλών λογιών ρολά, σε συνοδευτικά, ακόμα και σε σούπες – όπως η «πειραγμένη» μπορστ με παντζάρια και δαμάσκηνα στις συνταγές παρακάτω, η οποία ανοίγει τέλεια ένα καλό τραπέζι στο σπίτι.
πορτοκάλι, άλλοτε ξερά. Τόσο με τα αποξηραμένα βερίκοκα όσο και με τα σύκα παντρεύονται σε πολλά, πλούσια γεύση πιάτα.
Τι να λέμε, μελωμένα στο ταψί, στην γάστρα ή στην κατσαρόλα, τα δαμάσκηνα είναι εγγύηση νοστιμιάς. Και συνδυάζονται εξαιρετικά με ένα σωρό υλικά. Τα μαγειρεύουμε παρέα με πράσα, με κάστανα, με καρότα αλλά και με άλλα φρούτα, άλλοτε φρέσκα, όπως το