Antonin Carême για μας είναι σύμβολο. Ο πατέρας της σύγχρονης μαγειρικής. Ενσαρκώνει επίσης τον σεφ που ζει μονάχα για το επάγγελμά του, και είναι πρότυπο του εργάτη της κουζίνας που αρχίζει από τον πάτο, αλλά από καθαρή δύναμη της θέλησης και θάρρος, και – στην περίπτωσή του – εξαιρετικής ευφυίας, ανεβαίνει στην κορυφή της τέχνης του» γράφει ο Γάλλος σεφ Φιλέας Ζιλμπέρ (1857-1943), για τον ξακουστό, προγενέστερο συνάδελφό του Antonin Carême (1784-1833). Η κουζίνα της Γαλλίας, μητέρα της σύγχρονης παγκόσμιας γαστρονομίας, έθεσε όχι μόνο τα δικά της θεμέλια σε εθνικό επίπεδο, αλλά αποτελεί και τη βάση για όλες τις κουζίνες του κόσμου, επηρεάζοντας τον τρόπο επιλογής και διαχείρισης των υλικών, τις τεχνικές και οπωσδήποτε και την art de la table.
«Οκονσομέ και μπεαρνέζ, πριν καν μάθουν να μαγειρεύουν την κουζίνα της μαμάς τους. Η κλασική γαλλική κουζίνα μάς έχει προικίσει με διαχρονικές συνταγάρες όπως η μπουγιαμπέσα, το σουφλέ, η κις λορέν, το μοσχάρι μπουργκινιόν και ένα σωρό άλλες. Εδώ παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα με κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες εξ αυτών. Μπον απετί!
Είναι η κουζίνα που διδάσκεται πρώτη πρώτη σε όλες τις σχολές μαγειρικής του κόσμου, σε βαθμό που φρέσκοι και νεόβγαλτοι μάγειρες που δεν ξέρουν καν να μιλούν γαλλικά, γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά να φτιάξουν