Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος και η επιθυμία για νόστιμο και χορταστικό φαγητό μεγάλη, το μοσχάρι αποτελεί την ιδανική επιλογή για γρήγορες και νόστιμες συνταγές. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι εύκολο στο μαγείρεμα ιδιαίτερα αν επιλέξουμε το τηγάνι ή το γκριλ και προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για να δημιουργήσουμε νόστιμα γεύματα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.
Μοσχάρι στο τηγάνι ή στο γουόκ
Το τηγάνι και το γουόκ είναι σίγουρα ο συντομότερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχάρι.
Τα κομμάτια που είναι ιδανικά είναι τα εξής:
Φιλέτο: ένα φιλέτο πάχους περίπου 3 εκ. θέλει στο τηγάνι: 3 λεπτά από τη μία πλευρά και 2 λεπτά από την άλλη για πολύ ελαφρά ψημένο, 4 και 3 για ελαφρώς ψημένο, 5 και 4 αν το τρώμε μέτρια ψημένο και 6 – 5 για καλοψημένο. Ει-δικά αν το τρώμε καλοψημένο, θα χρειαστεί να το γυρίσουμε 2 – 3 φορές για να μην αρπάξει. (Η πιο ασφαλής μέθοδος για να δούμε αν έγινε είναι το εμπειρικό κόλπο με την αφή: πιέζουμε ελαφρώς με τον δείκτη μας στο κέντρο του φιλέτου όταν έχει ήδη κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές. Αν είναι πολύ μαλακό και το δάχτυλό μας βυθίζεται μέσα στο κρέας, σημαίνει ότι είναι ελαφρώς ψημένο).
Μπριζόλες: Μια σπαλομπριζόλα πάχους 3,5 εκ. χρειάζεται στο τηγάνι, περίπου 15 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μια κόντρα μπριζόλα πάχους 3 εκ. περίπου 10 – 12 λεπτά, ενώ ένα t-bone πάχους 2 εκ. θα χρειαστεί γύρω στα 10 λεπτά, για ένα μέτριο ψήσιμο.
Αν το κρέας είναι ψιλοκομμένο για κινέζικο τηγάνισμα, δε θα χρειαστεί περισσότερο από 8 – 10 λεπτά. Βασική προϋπόθεση είναι το σκεύος να ζεσταθεί πολύ καλά, στην υψηλότερη θερμοκρασία, γιατί διαφορετικά το κρέας θα βγάλει χυμούς και θα βράσει αντί να τηγανιστεί, με αποτέλεσμα να σκληρύνει και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, χωρίς καλό αποτέλεσμα. Το κινέζικο, ελαφρύ τηγάνισμα (stir-fry) επιτυγχάνεται με το σκεύος γουόκ ή με ένα μεγάλο, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ως εξής: Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γουόκ μέχρι να καπνίσει, ρίχνουμε λίγο λάδι (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο) και κινούμε το σκεύος να πάει το λάδι παντού. Προσθέτουμε τα υλικά, ψιλοκομμένα από πριν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Πρώτα ρίχνουμε το κρέας, μετά τα σκληρά λαχανικά (καρότα, κοτσάνια μπρόκολου) και στη συνέχεια τα τρυφερότερα (πιπεριές, φούντες μπρόκολου, ξερό κρεμμύδι, φύλλα σαλατικών). Στο τέλος, τηγανίζουμε ελάχιστα σκόρδο ή φρέσκο τζίντζερ, ώστε να μη μαυρίσουν και πικρίσουν. Σβήνουμε με κάποιο υγρό: βιολογική σάλτσα σόγιας, χυμό λεμονιού, ξίδι ή έτοιμες σάλτσες ψαριού ή στρειδιών.
Μοσχάρι στο γκριλ
Το ψήσιμο στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας ή στις φορητές γκριλιέρες είναι από τους πιο σύντομους τρόπους να ετοιμάσουμε το μοσχάρι: μπριζόλες, φιλέτα κρέατος, μπέργκερ και σουβλάκια. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην ψήνουμε μεγάλα, ογκώδη κομμάτια, αλλά φιλέτα και φέτες. Βάζουμε τα υλικά που θα ψήσουμε σε σχάρα, τοποθετώντας από κάτω ένα ταψάκι να μαζέψει τα υγρά, ή ψήνουμε απευθείας μέσα σε ταψάκι, αν θέλουμε να ψήσουμε παράλληλα τη σάλτσα ή τα συνοδευτικά λαχανικά. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε τα ειδικά ταψάκια με προσαρμοσμένη σχάρα από πάνω τους, στα οποία βάζουμε νερό ή κρασί ή νερό με μυρωδικά για να αρωματιστεί το κρέας, χωρίς να λερωθεί ο φούρνος μας.