30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάτας, αρχικά κόβουμε, κατά μήκος, ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα.
- Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους χιαστί.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη.
- Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 30 λεπτά, για να στραγγίσουν από τα υγρά που θα βγάλουν και να ξεπικρίσουν.
- Τα «καπάκια» τα πετάμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει, ιδανικά, ακριβώς.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Γέμιση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μοσχάρι.
- Αποσύρουμε.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να βάλουμε τη γέμιση.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κοκκινιστό μοσχάρι.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το μοσχάρι και να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Προσέχουμε ώστε να μην αρπάξει από πάνω το μοσχάρι. Αν, ωστόσο, δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνει το φαγητό.
- Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες, χλιαρές ή κρύες, συνοδεία δροσερού γιαουρτιού και ντοματοσαλάτας.
Kόκκινες ποικιλίες για να υποστηρίξουν τη δυνατή συμμαχία μελιτζάνας και μοσχαριού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 77.