Το Ντελαγκρατσιανό είναι παραδοσιακό αγροτικό φαγητό. Νονά του είναι η κ. Φλώρα Πρίντεζη, η οποία το έφτιαχνε πλουσιοπάροχα, ενισχύοντάς το με κίτρινα τυριά.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα
Για το γκρατινάρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ντελαγκρατσιανό φαγητό αρχικά ζεσταίνουμε, σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, το λάδι.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα και όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένο σκεύος για 40 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι της.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, σε δόσεις, για περίπου 6 - 7 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Σε ένα λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ στρώνουμε το 1/3 της σάλτσας και από πάνω τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το άλλο 1/3 της σάλτσας.
- Απλώνουμε επάνω τις υπόλοιπες πατάτες, τις καλύπτουμε με τις μελιτζάνες και στρώνουμε επάνω τους τη σάλτσα που έχει περισσέψει.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί, είτε τρίβοντάς το είτε κόβοντάς το με τα χέρια απευθείας πάνω από τη σάλτσα.
- Ψήνουμε για 15΄, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 113.