20'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το άχνισμα
Για το λαδολέμονο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλώσσες αχνιστές με λαδολέμονο, αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις γλώσσες και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, το κρασί, το σκόρδο και τη φλούδα λεμονιού για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Σε ένα ταψί που να χωράει τις γλώσσες σε μία στρώση, απλώνουμε τα φρέσκα μυρωδικά που έχουμε, σχηματίζοντας ένα πλέγμα πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουμε μετά τις γλώσσες.
- Σουρώνουμε το υγρό της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο ταψί.
- Ακουμπάμε τις γλώσσες, σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο.
- Ψήνουμε τις γλώσσες για περίπου 10 – 15 λεπτά, προσέχοντας να μη στεγνώσουν οι γλώσσες.
Λαδολέμονο
- Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Όταν οι γλώσσες είναι έτοιμες τις βάζουμε με σπάτουλα μία-μία (προσέχοντας να μη διαλυθούν) στα πιάτα.
- Τις αλείφουμε με ελάχιστο λαδολέμονο (ώστε να το απορροφήσουν έτσι όπως θα είναι ζεστές) και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολάκι στο τραπέζι για να σερβίρεται ο καθένας μόνος του.
- Συνοδεύουμε, τις γλώσσες αχνιστές με λαδολέμονο, με λαχανικά στον ατμό.
Chardonnay χωρίς βαρέλι, Viognier από τα εκλεκτά του ελληνικού αμπελώνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 45.