30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ζωμό γαρίδας
Διαδικασία
Ζωμός
- Για τις πικάντικες γαρίδες με μανέστρα στην κατσαρόλα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα.
- Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και 500 ml νερό.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
Κριθαράκι
- Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κριθαράκι για 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό γαρίδας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μαϊντανό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.